20+ godina
sa vama
kineska kompanija

Alibaba na velika vrata ulazi na tržište vještačke inteligencije

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Kineska tehnološka kompanija Alibaba ( BABA , 9988.HK ) objavila je u četvrtak nove modele vještačke inteligencije otvorenog koda i AI tehnologiju za pretvaranje teksta u video, intenzivirajući svoje napore da se takmiči u području generativne vještačke inteligencije koja je u procvatu.

Modeli otvorenog koda, koji broje više od 100, dolaze iz Alibabine porodice Qwen 2.5, njenog najnovijeg osnovnog modela velikog jezika koji je objavljen u maju.

Kineske tehnološke kompanije, poput njihovih američkih kolega, uvelike ulažu u generativnu vještačku inteligenciju, a firme se utrkuju u razvoju robusnog portfelja proizvoda i raznolike ponude.

Dok su konkurenti kao što su Baidu ( BIDU , 9888.HK ) i OpenAI prvenstveno usvojili pristupe zatvorenog koda, Alibaba je prihvatila hibridni model, ulažući u vlasnički i open-source razvoj kako bi proširila svoj asortiman AI proizvoda.

Njegovi novi modeli imaju raspon od 0,5 do 72 milijarde parametara – varijabli koje određuju sposobnost i performanse AI modela – u veličini, nudeći znanje u matematici, kodiranju i podršku za preko 29 jezika, navodi Alibaba u saopštenju.

Modeli imaju za cilj pružanje usluga širokom spektru AI aplikacija u različitim sektorima, uključujući automobilsku industriju, igre i naučna istraživanja, prenosi Bankar me.

Alibaba je u četvrtak takođe predstavila novi model za pretvaranje teksta u video kao dio svoje porodice generacija slika Tongyi Wanxiang, pridruživši se sve većem broju kineskih tehnoloških kompanija koje ulaze na ovo tržište u nastajanju.

Ovaj potez Alibabu stavlja u direktnu konkurenciju sa globalnim igračima kao što je OpenAI, koji je takođe pokazao interesovanje za tehnologiju pretvaranja teksta u video.

U avgustu je ByteDance, vlasnik TikToka, lansirao svoju aplikaciju za pretvaranje teksta u video Jimeng AI na Apple-ovoj App Store za kineske korisnike.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba