20+ godina
sa vama
medijska grupacija

Axel Springer će prodati odjel malih oglasa

Autor: Biznis.ba
Foto: Axel Springer
Njemačka medijska grupacija Axel Springer planira odvojiti svoj medijski odjel i odjel za digitalne oglase. 

Medijski odjel postat će porodični posao u vlasništvu udovice osnivača Friede Springer i izvršnog direktora Mathiasa Döpfnera te će biti potpuno odvojen od odjela za oglašavanje koji će biti otkupljen od američkih i kanadskih investitora.

Očekuje se da će medijski odjel, koji uključuje razne medijske kuće uključujući Politico, Business Insider, Bild i Die Welt, biti u 98% vlasništvu Springera i Döpfnera, što je prvi put od njihove inicijalne javne ponude (IPO) 1985. u porodičnom vlasništvu, javljaju strane novinske agencije.

Podjelom će doći do promjena u strateškom partnerstvu uspostavljenom godinama s velikim američkim finansijskim investitorom Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

Divizija digitalnih oglasnika, koja uključuje online portal za zapošljavanje StepStone i firmu za digitalne nekretnine Aviv Group, koja uključuje portale za nekretnine kao što su Seloger u Francuskoj i Immowelt u Njemačkoj, bit će izdvojena kao neovisna firma s novom vlasničkom strukturom, s većinskim dijelom vlasnik će biti KKR i kanadski penzioni fond CPP Investments.

Kako objašnjavaju u Axel Springeru, koji zapošljava oko 18.000 ljudi, nova se struktura uvodi kako bi se optimizirala sva poslovna područja i osigurao daljnji potencijal rasta, prenosi SEEbiz.

Medijska industrija već neko vrijeme naslućuje razlaz između Springera i KKR-a. Springer je s KKR-om sklopio stratešku saradnju za ubrzanje rasta kroz investicije krajem 2019., a 2020. KKR je preuzeo 47,6 posto njemačke grupe. Te se godine povukao s berze nakon otprilike 35 godina. KKR je tada prodao 12,6 posto udjela CPP Investmentsu.

Službeno nije poznato koliko vrijedi medijska grupa Axel Springer, no The Financial Times procjenjuje da se radi o oko 13,5 milijardi eura, pri čemu je navodno više od 10 milijardi eura potrošeno na male oglase. Ako su ove brojke tačne, Axel Springer je više nego udvostručio svoju vrijednost u odnosu na vrijeme prije spajanja s KKR-om.

Posao još treba odobriti nadležni regulator, a trebao bi biti dovršen u drugom kvartalu 2025. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba