20+ godina
sa vama
univerzalno rješenje

BH Pošta: Elektronski potpis, bez kurira i šaltera

Autor: Biznis.ba
Foto: Ustupljena fotografija
Iz JP BH Pošta danas su ponovili da usluga PKI Elektronski potpis omogućava utvrđivanje autentičnosti dokumenata u digitalnim kanalima komunikacije.

Pošiljatelj može potpisati poruku, a primatelj može provjeriti da li je poruka od očekivanog pošiljatelja.

Kvalifikovani elektronski potpis je univerzalno rješenje za dokazivanje identiteta potpisnika e-dokumenta, osiguranje integriteta podataka i zaštitu od izmjene e-dokumenta. U potpunosti zamjenjuje ručni potpis za fizička lica, za fizička lica u pravnim licima, kao i pečat za pravna lica, pružajući viši nivo sigurnosti i pouzdanosti u digitalnom poslovanju.

Elektronski potpis koristi naprednu matematičku tehnologiju za validaciju autentičnosti i integriteta digitalnog dokumenta ili poruke. Ekvivalentan je ručnom potpisu i pečatu, ali je inherentno sigurniji. On eliminiše rizik neovlaštene izmjene sadržaja dokumenata i lažnog predstavljanja. Dokumenti potpisani elektronskim potpisom pružaju detaljan i zakonsko važeći dnevnik događaja, čineći ih snažnijim pravnim dokazom od tradicionalnih potpisa.

BH Pošta u svojoj PKI infrastrukturi koristi dvorazinsku hijerarhiju CA (Certification Authority) servera.

Ovim se, zajedno sa aplikacijom hardverskog kriptografskog modula, mogućnost kompromitovanja podataka svodi na minimum i ispunjavaju se sigurnosni ISO EAL4+ standardi.

Vaš dokument je potpisan, autentifikovan i poslan u par sekundi. Bez kurira i bez šaltera. Elektronskim potpisom možete samostalno potpisivati MS Office dokumente, pdf dokumente, datoteke za podnošenje PDV prijave u okviru aplikacije ePDV UIO BiH. Autentičnost garantuje PKI infrastruktura.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba