20+ godina
sa vama
njemačka

DB Cargo će kroz restrukturiranje ukinuti 2.300 radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Njemačka željeznička teretna kompanija DB Cargo, podružnica njemačkog željezničkog operatera Deutsche Bahn, objavila je plan restrukturiranja nakon višemjesečnih pregovora s radničkim vijećem i sindikatom. Dio plana je i ukidanje 2300 radnih mjesta.

Cilj plana je približiti firmu potrebama kupaca, što firma namjerava postići osnivanjem novih poslovnih jedinica usmjerenih na ključne sektore. To uključuje sektor čelika, automobilske industrije, kemijskih proizvoda i sirovina te sektor robe široke potrošnje, rezimirala je firmu njemačka novinska agencija dpa.

Kako objašnjavaju iz firme, svaka od tih jedinica poslovat će kao neovisna tvrtka koja će biti odgovorna za svoje osoblje, lokomotive i teretne vagone, prenosi SEEbiz.

Iz DB Carga ističu da je situacija na logističkom tržištu i dalje izazovna pa očekuju daljnje prilagodbe situaciji. U javnom priopćenju nagovijestili su da bi moglo doći do dodatnih smanjenja radnih mjesta, posebice u administraciji.

Firma, koja prema vlastitim podacima zapošljava 31.000 ljudi, godinama se suočava sa značajnim gubicima. U prvom polugodištu ove godine zabilježila je gubitak u poslovanju veći od 260 miliona eura, navodi dpa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba