20+ godina
sa vama
Peking

Drastičan pad prodaje: Direktor Applea hitno posjetio Kinu

Autor: Biznis.ba
Tim Cook
Izvršni direktor Applea Tim Cook bio je u Kini po drugi put ove godine, objavio je na društvenim mrežama u utorak, dok američki tehnološki gigant nastoji spriječiti pad prodaje na ključnom prekomorskom tržištu.

Proizvođač iPhonea i dalje je popularan među kineskim potrošačima, ali je ustupio teren domaćim rivalima posljednjih godina dok se azijska nacija suočava sa usporavanjem ekonomskog rasta i sporom potrošnjom, piše Fena.

Cook je u utorak na svom službenom nalogu na platformi društvenih medija Weibo objavio da se sastao s kineskim studentima koji koriste Apple proizvode kako bi podstakli održive poljoprivredne prakse.

A u drugom video snimku postavljenom na njegovu službenu stranicu kasno u ponedjeljak, Cook je pratio modnog fotografa Chen Mana u šetnji kroz historijsku četvrt kineske prijestolnice.

- Divno je vratiti se u Peking - napisao je Cook.

Apple je prijavio profit od 21,4 milijarde dolara u tri mjeseca zaključno s junom, uz 85,8 milijardi dolara prihoda u tom periodu. Prihod je bio pet posto veći nego prije godinu dana.

Ali prodaja proizvođača iPhonea u Kini bila je pod pritiskom domaćih konkurenata poput Huaweija posljednjih godina.

Kompanija je bila tek šesti po veličini prodavac pametnih telefona u Kini u drugom tromjesečju, u odnosu na treći po veličini u istom periodu prošle godine, prema podacima Canalysa, firme za analizu tržišta.

Cook je posljednji put posjetio Kinu u martu, kada je otvorio novu Apple prodavnicu u Šangaju i prisustvovao forumu u Pekingu zajedno s drugim najvišim rukovodiocima.

(Vijesti.ba / FENA) 

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba