20+ godina
sa vama
pripreme za konferenciju

Evropski aerodromi traže nove linije ka prijestonicama bivše Jugoslavije

Autor: Biznis.ba
Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo
Aerodromi širom Evrope aktivno rade na uspostavljanju novih letova ka glavnim gradovima bivše Jugoslavije, dok se pripremaju za predstojeću godišnju Routes World konferenciju u Bahreinu, gdje će razgovarati o uvođenju novih ruta sa avio-kompanijama i turističkim vlastima.

Aerodrom u Berlinu je prepoznao Sarajevo kao rutu koja nije pokrivena, a ima veliki potencijal. Posljednji put su ova dva glavna grada bila povezana kratko, između juna 2019. i januara 2020. godine, letovima kompanije Germanwings. Aerodrom Sarajevo je označio Berlin kao destinaciju od strateške važnosti i nada se da će obezbijediti letove ka njemačkoj prijestonici kroz aktuelni tender za subvencije aviokompanijama za uvođenje novih ruta, koji je pokrenut od strane turističkih vlasti Kantona Sarajevo. „Na osnovu potražnje, definitivno postoji potencijal za širenje naše mreže dodavanjem novih destinacija, posebno ka evropskim gradovima poput Berlina, Barselone, Pariza, Amsterdama, Ajndhovena i Praga“, izjavio je generalni direktor aerodroma Sarajevo, Alan Bajić, za EX-YU Aviation News ranije ovog mjeseca. Aerodrom Berlin Brandenburg, otvoren 2020. godine, ima direktne veze ka više od 180 destinacija uz saradnju sa 86 avio-partnera.

Aerodrom u Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj, izrazio je nadu da će uspostaviti letove ka Zagrebu. Nedavno širenje ruta iz Izmira bilo je uspješno na Balkanu, sa novim letovima ka gradovima poput Prištine, Sarajeva, Podgorice, Tirane i Tivta. Wizz Air je takođe uveo novu sezonsku liniju iz Bukurešta. Oba aerodroma, Izmir i Zagreb, su djelimično ili potpuno pod upravom turske kompanije TAV, što dodatno motiviše uvođenje letova. Ranije ove godine, Zagreb je povezan sa svojim drugim aerodromom u Turskoj – Istanbul Sabiha Gokčen – letovima kompanije Pegasus Airlines, što je dopunilo letove Turkish Airlinesa sa glavnog aerodroma u Istanbulu, koji su ove godine povećali frekvenciju.

Aerodrom u Bordou, na jugozapadu Francuske, i finska prijestonica Helsinki pokazali su interesovanje za letove ka Beogradu. Srpska prijestonica već ima veze sa Parizom, Bovaisom, Lionom i Nicom u Francuskoj, a prošle godine je uspostavljena i linija ka Marseju. Bordou nedostaju veze sa istočnom Evropom, a uskoro će biti pogođen i povlačenjem Ryanaira, koji ukida četrdeset ruta sa ovog francuskog aerodroma.

S druge strane, Air Serbia je pokrenula letove ka Helsinkiju tokom ljeta 2019. godine, ali je usluga obustavljena sa početkom pandemije koronavirusa u martu 2020. i nikada nije obnovljena. Norveška avio-kompanija Norwegian Air Shuttle je 2021. godine podnijela zahtjev za jedan let nedeljno između dvije prijestonice, ali na kraju nije realizovala tu liniju, prenosi Bankar me.

Hermes Airports, operater aerodroma u Larnaki i Pafosu na Kipru, saopštio je da cilja letove ka Ljubljani, usmjeravajući se na zatvaranje postojećih rupa u povezivanju sa evropskim prijestonicama. Marija Kouroupi, direktorica razvoja avijacije, marketinga i komunikacija u Hermes Airports, istakla je Ljubljanu kao strateški cilj. Slovenija je posljednji put imala letove ka Kipru 2007. godine, kada je Adria Airways obavila ukupno sedam povratnih letova ka Larnaki tokom jula i avgusta te godine sa svojim avionom Airbus A320.

Aerodrom u Lionu, koji se nalazi u drugom najvećem gradu u Francuskoj i pokriva drugo najveće gravitaciono područje u zemlji sa osam miliona stanovnika, traži letove ka Skoplju ili Prištini. Aerodrom Lion je dio zajedničkog poduhvata sa turskom kompanijom Limak, koja upravlja aerodromom u Prištini. Wizz Air širi svoje operacije iz Liona, uvodeći letove ka Sofiji i Klužu ove zime. Aerodrom služi kao baza za easyJet i Transavia France.

Među aerodromima i avio-kompanijama iz bivše Jugoslavije, nekoliko njih će učestvovati na predstojećoj Routes World konferenciji. Tu su Air Serbia, Croatia Airlines i ETF Airways, kao i aerodromi u Beogradu, Dubrovniku, Ohridu, Podgorici, Skoplju, Tivtu, Zadru i Zagrebu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba