20+ godina
sa vama
Dodatne pogodnosti

Historijski sporazum sindikata i poslodavaca: Radnici u Lamborghiniju dobijaju bolje uslove

Autor: Biznis.ba
Lamborghini / Lamborghini
U Lamborghiniju je lijepo raditi, a upravo je postalo još i bolje.

Osim što imaju odlične uslove rada, više nego pristojna primanja i brojne beneficije, sada su dobili još jednu pogodnost o kakvoj drugi radnici mogu samo sanjati.

Naime, osim što imaju priliku sklapati jedne od najatraktivnijih automobila na svijetu, radnici tvornice u Sant'Agati imaju četverodnevnu radnu sedmicu.

Tehnički gledano, radnici Lamborghinija koji rade u dvije smjene izmjenjivat će radnu sedmicu od četiri i pet dana, ali rezultat je da će svake godine raditi 22 dana manje, piše Reuters. Još bolji uslovi vrijede za radnike koji rade u tri smjene. Oni sa noćnim smjenama će na svaku "normalnu" radnu sedmicu imati dvije sedmice sa danom manje, a godišnje će raditi 31 dan manje.

I svi će pritom zarađivati više. Bonusi su povećani 50 posto, a u decembru će primiti dodatni bonus od 1000 eura. Sve to dolazi kao posljedica pregovora sindikata i poslodavaca, koji su ovaj sporazum prozvali historijskim. Naime, ovo je prvi slučaj da će radnici u autoindustriji raditi manje i za to dobiti veću platu.

Podrška kraćim radnim sedmicama porasla je posljednjih godina, a istraživanja provedena u drugim evropskim zemljama pokazale su da su radnici koji su dobili više slobodnog vremena bili produktivniji tokom radnog vremena, imali su tendenciju da duže ostaju na poslu i bila je manja vjerovatnoća da će koristiti bolovanje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba