20+ godina
sa vama
upitno

Hoće li Google biti podijeljen na nekoliko kompanija?

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Nakon što je okružni sud u saveznoj prestolnici SAD-a Washingtonu u augustu presudio da tehnološki div Google ima nezakonit monopol u online pretraživanju, američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da će od korporacije zahtijevati temeljne promjene u načinu na koji to radi poslovanje.

Također će razmotriti naređivanje Googleu da podijeli firmu u više zasebnih djelova.

Predstavnici američke administracije napisali su u sudskim dokumentima da je među strukturnim promjenama koje bi se mogle zahtijevati od Googlea ukidanje operativnog sistema Android za pametne telefone ili preglednika Chrome, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ministarstvo pravosuđa takođe bi moglo tražiti Googleu zabranu sklapanja ugovora koji tehnološkom divu Appleu plaćaju desetine milijardi dolara svake godine za favorizovanje njegovih proizvoda za pretraživanje, prenosi Investitor me.

Na stolu je i zahtjev da Google svoje podatke pretraživanja učini dostupnima konkurentima.

Kad bi vlasti nametnule temeljne promjene u poslovanju Googlea ili čak podijelile kompaniju, to bi značilo značajan zaokret u odnosu američkih regulatora prema tehnološkim kompanijama. Otkako prije dvije decenije nisu uspjeli slomiti giganta Microsoft, tehnološke su kompanije uglavnom pustili na miru, ocjenjuje njemačka novinska agencija.

Kako su iz Googlea odgovorili na vijest, smatraju da je ideja o takvim promjenama radikalna.

Osim toga, tehnološki div se žalio na presudu iz augusta. Iz kompanije su tada objavili da odluka suda potvrđuje njihov status najboljeg online pretraživača. Uvjereni su da vlasti žele spriječiti da pretraživač bude dostupan svima.

No, presuda bi mogla uticati na sudske odluke u području online oglašavanja, gdje su velike tehnološke kompanije takođe dugo bile meta kritika zbog navodnih kontroverznih praksi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba