20+ godina
sa vama
giorgia meloni i laurence fink

Italija pregovara s firmom BlackRock o mogućim ulaganjima u podatkovne centre

Autor: Biznis.ba
Foto: X
Italijanska premijerka Giorgia Meloni sastala se s čelnikom američkog fonda BlackRock Inc Laurence D. Fink kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u podatkovne centre i prateću energetsku infrastrukturu, priopćio je njezin ured.

Rim i najveći upravitelj imovinom na svijetu dogovorili su uspostavu radne skupine koja bi razmatrala moguće zajedničke projekte, piše u priopćenju. Tema razgovora Meloni i Finka bila su i moguća ulaganja u italijansku prometnu infrastrukturu te u druge strateške sektore.

Sredinom septembra BlackRock je objavio da će s Microsoftom osnovati fond za ulaganja u podatkovne centre i energetske projekte za umjetnu inteligenciju.

Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi proširiti nabavne lance za umjetnu inteligenciju i osigurati više struje. Glavni partner u fondu bit će investicijska firma iz Abu Dhabija MGX, a stručno znanje osigurat će američki proizvođač čipova Nvidia.

Firme su izvijestile da žele razviti investicijski potencijal od 100 milijardi dolara odnosno 89,44 milijarde eura, kada se uključi finansiranje duga, napominjući da će većina ulaganja biti usmjerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere.

Italijanska vlada je pak prošle sedmice BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela u domaćoj odbrambenoj i zrakoplovnoj skupini Leonardo, prema Reutersu.

Dozvola se temelji na zlatnoj dionici koja državi omogućuje da blokira ili uvjetuje strana i domaća ulaganja, prema dokumentu poslanom iz ureda premijerke Meloni u parlament, prenose Financije hr.

Rim se pita i pri promjenama u upravi frmi u strateškim sektorima kao što su energetika, telekomunikacije, proizvodnja vojne opreme i bankarstvo, prenosi Hina.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba