20+ godina
sa vama
međunarodna konferencija

Izgradimo održivu BiH 2: Prilagoditi poslovanje bh. kompanija u procesu energetske tranzicije

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
Evropska unija uređuje svoj sistem zaštite okoliša na način da je propisala i cijeli niz direktiva kojima se uvodi takozvano nefinansijsko ili okolišno održivo izvještavanje, što je u fokusu dvodnevne Međunarodne konferencije "Izgradimo održivu BiH 2" koja je danas započela u Sarajevu.

Na taj način se, po riječima predsjednika Međunarodne akademije održivog razvoja (MAOR) Tomislava Lukića, aktualiziraju teme koje smo preuzeli kada smo ušli u predpristupnu fazu, a sada i pristupnu fazu prema EU.

- Govorit ćemo o tome kako bh. firme moraju prilagoditi svoje poslovanje i početi izvješćivati o svojim aktivnostima, a sve u smislu da dobiju zeleni kapital. Uz to, vrlo aktuelna tema je ugljični otisak ili CBAM. Dakle, sve firme koje izvoze svoje proizvode iz BiH moraju imati CBAM, odnosno ugljični otisak po proizvodu, što je u skladu sa direktivama EU – rekao je Lukić.

Podsjetio je da je napravljen novi Zakon o zaštiti zraka koji predviđa 17 pravilnika, a jedan od njih treba urediti akreditaciju, izračun, certifikaciju, validaciju i verifikaciju. Radi se o aktivnostima koje će urediti pitanje emisije ugljičnog dioksida.

- Nažalost, mi smo u takvom stanju kakvom jesmo, energetski. Mi ćemo 2026. odnosno u 2028. doći u situaciju da iz zemlje koja izvozi električnu energiju budemo uvoznici. Iz energetskog bogatstva preći ćemo u energijsko siromaštvo, ali to je naša stvarnost i realnost zato što crpimo energiju iz fosilnih izvora. Kod nas je 60 posto produkcije električne energije iz uglja – rekao je Lukić.

Mladi ljudi, kako je dodao, moraju preuzeti ulogu održivog razvoja u bh. društvu i dati svoj doprinos u preuzimanju obaveza modernog evropskog življenja. Realni sektor se mora prilagoditi, povećati efikasnost i konkurentnost.

- Naš zadatak je, ovo što radi Međunarodna akademija održivog razvoja, educirati mlade ljude da mogu prenijeti svoje znanje i dati potrebnu informaciju gospodarskom sektoru – istakao je Lukić.

Dodao je da su nedavno obavili jednu edukaciju koja je bila veoma posjećena, te da su neke firme već neke krenule u izradu ESG reporta i ugljičnih otisaka, prenosi Fena.

Energoinvest je nedavno potpisao tri važna strateška dokumenta u pravcu zelene tranzicije. Direktor ove kompanije Mirza Ustamujić je rekao da im je upravo to opredjeljenje, kao energetskoj kompaniji, te da ti ugovori pokazuju da postoji perspektiva.

Ustamujić je istakao da su nedavno potpisali milionski ugovor, te da su upravo dobili ponudu da rade jedan projekat u Njemačkoj, u Evropskoj uniji, što je bio prvi izlazak nakon dugo godina i da Energoinvest radi jedan takav projekt.

CBAM, odnosno karbonski porez, kako je rekao, nije jedino pitanje sa kojim će se suočiti privrednici, te je bitno da se stručno pristupi tim aktivnostima.

Dopredsjednik MAOR Filip Kokalj sa Univerziteta u Mariboru je rekao da je zelena tranzicija krenula u Sloveniji, kao i regionu i podrazumijeva mnogo stvaril, ai prije svega efikasno korištenje energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

- Po jednom i drugom kriteriju prilično dobro idemo napred. Potrebna su velika ulaganja, ali sa cijenama energeneta posljednjih godina, sve su to opravdene investicije – dodao je Kokalj.

Postoje sredstva, kako je dodao, sa kojima država i EU, pomažu u tim investicijama, kao i naučno-istraživačke procese na osnovu kojih se razijaju projekti koji onda idu dalje u realizaciju.

- To je jako bitno da imate taj čitav proces, da za svoju specifičnu industriju razvijete rješenja – rekao je Kokalj.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba