20+ godina
sa vama
Treća kompanija na svijetu

Kompanija NVIDIA: U samo jednom danu vrijednost porasla za 277 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
NVIDIA je dominantan igrač na tržištu proizvodnje čipova, ali posljednjih sedmica rast kompanije je bio toliko brz da bi ona uskoro mogla postati najvrijednija kompanija na svijetu.

Kompanija je u centru najsavremenijeg razvoja vještačke inteligencije kroz svoje specijalizovane AI čipove, a kompanije kao što su Microsoft, Facebook, Tesla, Samsung i Apple kupile su više hiljada čipova za svoje proizvode.

Kompanija je 22. februara objavila svoje rezultate zarade koji su premašili čak i visoka očekivanja, premašivši ciljeve i prihoda i zarade. Dan nakon objavljivanja rezultata cijena akcija skočila je za 16,4%. To je predstavljalo rast vrijednosti kompanije u jednodnevnom periodu od 277 milijardi dolara – rekordan rast vrijednosti kompanije. NVIDIA je sada treća najveća kompanija na svijetu, sa samo Apple-om i Microsoftom koji imaju veću tržišnu kapitalizaciju.

Generalni direktor NVIDIA, Jensen Huang, izjavio je da su rezultati u velikoj mjeri posljedica ubrzanog računarstva i generativne vještačke inteligencije i da je vještačka inteligencija dostigla tačku bez povratka.

Kompanije poput Microsofta koriste tehnologiju kompanije NVIDIA za razvoj generativne vještačke inteligencije u svim svojim proizvodima. Ti čipovi omogućavaju korištenje visoko moćnih chatbotova koje Microsoft namjerava da upakuje u svojim softverima. Na taj način će se radne prakse transformisati i jedna rečenica instrukcije u chatbot može proizvesti članak ili prezentaciju za koju bi inače mogli biti potrebni sati.

Isti princip se može primijeniti u više drugih oblasti i kompanije su prepoznale potencijalno smanjenje troškova i povećanje proizvodnje koje revolucija vještačke inteligencije može predstavljati.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba