20+ godina
sa vama
'100 najvećih u BiH'

Kompanijama rasla dobit, a padali prihodi, izvoz i broj zaposlenih

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
U Sarajevu je u četvrtak naveče održana dodjela prestižnih poslovnih priznanja "100 najvećih u BiH" za najuspješnije firme u Bosni i Hercegovini u 2023., događaj koji već 37. godinu za redom organizuju Poslovne novine.

Svečano proglašenje, uručenje nagrada i priznanja "100 najvećih u BiH" najuspješnijim kompanijama u našoj zemlji dodjeljuju se prema ostvarenom prihodu, izvozu, dobiti i broju zaposlenih u 2023. Nagrade su dodijeljene u kategorijama: mala, srednja i velika preduzeća, te u kategoriji Djelatnost.

Ukupan prihod u 2023. svih rangiranih 928 kompanija iznosio je 47,9 milijardi KM, ukupna dobit je iznosila 4,2 milijarde KM, a ukupan izvoz 7,8 milijardi KM. Firme koje su se rangirale na listama 100 najvećih u BiH zapošljavale su 196.517 osoba u prošloj godini.

Domaća kompanija Bingo d.o.o. Tuzla osvojila je dvije nagrade u kategoriji velikih preduzeća, i to prvo mjesto prema ostvarenom prihodu i broju zaposlenih u 2023. Bingo je u prošloj godini prihodovao 1.9 milijarde KM, dok je broj uposlenika u prošloj godini iznosio 8.108, prenosi Fena.

Kompanija sa najvećom ostvarenom dobiti, među velikim kompanijama, je Telekom Srpske a.d. Banja Luka; Mtel a.d. Banja Luka, sa ostvarenom dobiti preko 332 miliona KM. U istoj kategoriji, ali za ostvareni izvoz, prvo mjesto i priznanje "100 najvećih" dodijeljeno je kompaniji SSL d.o.o. Lukavac, koja je u prošloj godini izvezla roba u vrijednosti 381.9 miliona KM.

U kategoriji srednjih preduzeća, prvo mjesto po ostvarenom prihodu u 2023. pripalo je energetskom preduzeću HSE BH d.o.o. Sarajevo, sa prihodom 175.7 miliona KM. U kategoriji malih preduzeća najviše uposlenih, njih 214, ima Sword Security d.o.o. Sarajevo.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da je naša zemlja prirodno bogata resursima koji nisu u potpunosti iskorišteni.

- Turizam je brzooporavljajuća industrija u BiH, a IT potencijal se koristi na inozemnim tržištima. Naša najveća vrijednost su ljudi. Ali, 600.000 ljudi je otišlo iz BiH. Trebamo ih vratiti i zaštiti sve naše resurse koji su uvjeti naše konkurentnosti i izvoznog potencijala - izjavio je Vuković.

Od prošle godine Poslovne novine su utemeljile specijalno priznanje "Vizija 100" koje se dodjeljuje za projekat, inicijativu ili poslovni potez bankama, pojedincima, kompanijama i institucijama kao značajnim partnerima u jačanju i podršci domaće ekonomije. Sinoć je dodijeljeno 10 tih priznanja.

Manifestacija je po prvi put realizovana pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta bila je Vanjskotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, saopćeno je.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba