20+ godina
sa vama
Kompanije

Mercedes razočarao analitičare, prihodi pali

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Njemački premium proizvođač automobila Mercedes-Benz u petak je saopštio da su zarade u trećem tromjesečju u osnovnom automobilskom odjelu pale za 64%, uvelike iznevjerivši očekivanja analitičara.

Mercedes-Benz Group AG ostvario je solidnu prodaju u trećem tromjesečju uprkos promjenama proizvoda, izazovnom tržišnom okruženju i oštroj konkurenciji, posebno u Kini.

Kontinuirano stvaranje slobodnog novčanog toka iz industrijskog poslovanja dostiglo je 2,39 milijardi eura za treće tromjesečje (treće tromjesečje 2023.: 2,35 milijardi eura) podržano povoljnim razvojem obrtnog kapitala. Neto likvidnost dostigla je 28,73 milijarde eura (3. tromjesečje 2023.: 28,49 milijardi eura).

“Rezultati u trećem kvartalu ne ispunjavaju naše ambicije. Uprkos tome, Mercedes-Benz nastavlja generisati solidne novčane tokove čak iu teškim vremenima. Gledamo na budući razvoj tržišta i pojačat ćemo sve napore na daljnjem povećanju učinkovitosti i poboljšanju troškova u cijelom poslovanju.”

Za Mercedes-Benz Cars slabiji makroekonomski uvjeti i oštra konkurencija, uglavnom u Aziji, nadjačali su poboljšanu dostupnost proizvoda što je dovelo do prilagođene dobiti prije kamata i poreza (EBIT) od 1,2 milijarde eura (3. tromjesečje 2023.: 3,4 milijarde eura). Kao što je prethodno najavljeno u rujnu, EBIT u trećem tromjesečju bio je slabiji u usporedbi s drugim tromjesečjem zbog blažih neto cijena i manje povoljne prodajne kombinacije, što je dovelo do prilagođenog povrata od prodaje (RoS) od 4,7% u tromjesečju.

Osim težih tržišnih uvjeta, na prodajni miks u trećem tromjesečju također su utjecale promjene proizvoda, na primjer potpuno nove ICE i BEV verzije G-klase, koje će biti dostupne na glavnim tržištima u četvrtom kvartalu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba