20+ godina
sa vama
raspoređivanje resursa

Meta otpušta zaposlene u više timova

Autor: Biznis.ba
Foto: X
Više timova u Meti pogođeno je otpuštanjem, potvrdila je kompanija u izjavi za TechCrunch, napominjući da su ove promjene napravljene kako bi se prerasporedili resursi unutar kompanije.

“Danas nekoliko timova u Meti pravi promjene kako bi osigurali da resursi budu usklađeni sa njihovim dugoročnim strateškim ciljevima i strategijom”, rekao je glasnogovornik Mete.

“Ovo uključuje premještanje nekih timova na različite lokacije i premještanje nekih zaposlenih na druga radna mjesta. U ovakvim situacijama kada je pozicija eliminisana, naporno radimo na pronalaženju drugih prilika za pogođene zaposlene.”

Zaposleni koji rade na Reality Labs, Instagramu i WhatsApp-u pogođeni su otpuštanjem, navodi The Verge.

Jedna od zaposlenih pogođenih otpuštanjem u srijedu je Jane Manchun Wong, softverska inženjerka koja se pridružila Threads timu 2023. godine.

I drugi bivši zaposleni Mete oglasili su se na društvenim mrežama kako bi objavili da su otpušteni. Zaposleni koji su ranije radili na Facebooku, zapošljavanju, pravnim poslovima i dizajnu rekli su da su otpušteni u srijedu u objavama na društvenim mrežama koje je vidio TechCrunch, prenosi Investitor me.

Portparol Meta-e kaže za TechCrunch da reorganizacija nije uticala na Threads, zapošljavanje i pravne operacije i da tamo nije bilo otpuštanja. Meta je odbio da komentariše zapis o tome koliko je zaposlenih pogođeno i u kojim organizacijama su bili.

Jedan bivši zaposlenik Mete, koji je radio u jednoj od ovih organizacija, kaže za TechCrunch da su nekim zaposlenima ponuđena druga radna mjesta po novim ugovorima ili im je rečeno da umjesto toga mogu uzeti otpremninu. Nekoliko ih je uzelo otpremninu, navodi izvor.

Posljednjih godina, Meta je otpustila veliki dio svoje radne snage kako bi poboljšala performanse kompanije nakon agresivnog zapošljavanja u pandemiji.

Meta je 2022. godine otpustila oko 13% svoje radne snage, odnosno 11.000 zaposlenih, za šta je odgovornost preuzeo izvršni direktor Mark Zuckerberg lično.

Meta je 2023. godine otpustila još 10.000 zaposlenih i povukla 5.000 otvorenih pozicija koje je tek trebalo da popuni.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba