20+ godina
sa vama
borba

Microsoft vratio titulu najvrijednije kompanije na svijetu

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Kompanija Microsoft ponovo se vratila na prvo mjesto kao najvrijednija kompanija na svijetu.


Zapravo, do toga je došlo pošto je cijena akcija kompanija Nvidia, koja je na kratko preuzela prvo mjesto od Microsofta, pala za 3,5 posto.

BBC piše da su akcije Nvidije pale na 130,78 dolara, čime je vrijednost kompanije pala na 3,22 biliona dolara, dok se Microsoft sa tržišnom kapitalizacijom 3,3 biliona dolara vratio na prvo mjesto.

Analitičari uspeh Nvidije tumače činjenicom da se ta kompanija bavi proizvodnjom čipova, od kojih su naročito važni oni koji pokreću vještačku inteligenciju (AI), takozvanom “novim zlatom ili naftom tehnološkog sektora”.

Analitičari ističu i da ovo nije konačan rezultat, već da će borba između “troje velikih”, među kojima je i Apple, trajati i u narednom periodu, prenosi Investitor me.

“Vjerujemo da će tokom sljedeće godine trka za tržišnu kapitalizaciju od četiri biliona dolara u tehnologiji biti prva i centralna između kompanija Nvidia, Apple i Microsoft”, navodi agencija Wedbush Securities.

Rast vrijednosti kompanije Nvidia objašnjava se rastom potražnje za čipovima, naročito onih koji se koriste u vještačkoj inteligenciji, za pokretanje četbotova, kao i većim rudarenjem kriptovaluta koje je povećalo prodaju grafičkih kartica.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba