20+ godina
sa vama
Ifo

Njemačke firme sve su opreznije pri zapošljavanju

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Firme u Njemačkoj postale su sve opreznije pri planiranju kadrova, u septembru je smanjena spremnost firmi za zapošljavanjem novih kadrova, navodi minhenski institut Ifo.

"Strukturalni problemi u ekonomiji postupno ostavljaju traga i na tržištu rada", kaže Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu.

Indeks zaposlenosti, koji izračunavaju u zavodu, pao je s 94,8 u augustu na 94 boda u septembru. Kako je naglasio Wohlrabe, njemačke tvrtke također "češće razmišljaju o ukidanju radnih mjesta".

U proizvodnim djelatnostima vrijednost pokazatelja pala je na najnižu razinu od augusta 2020. godine, a zbog manjka su firme naredile da budu opreznije pri planiranju kadrova, navodi Ifo.

Slična je situacija i u trgovini. Spremnost za zapošljavanje smanjena je i kod pružatelja usluga, kod kojih se, prema nalazima Ifa, posljednjih mjeseci zamjetno smirio, prenosi SEEbiz.

Građevinarstvo je jedina djelatnost u kojoj je pokazatelj blago porastao. Uprkos tome, očekuje se da će trend broja zaposlenih ostati nepromijenjen, navode iz Ifa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba