20+ godina
sa vama
Saopćio sindikat

Prekinuti pregovori o platama u Boeingu, štrajk se nastavlja

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Pregovori o platama u Boeingu prekinuti su jer nije postignut napredak koji bi okončao štrajk, izvijestio je sindikat. Sindikat je kasno sinoć saopćio da su pregovori o plaćanju s Boeingom prekinuti i da trenutno nema planiranih datuma za njihov nastavak.

"Ostajemo otvoreni za razgovore s kompanijom, bilo direktne ili posredovane", saopćio je sindikatu objavi na X-u. Boeing je pak objavio kako "ostaje predan ponovnom postavljanju odnosa sa zaposlenicima i želi postići dogovor što je prije moguće te je spreman za nastavak pregovora "u bilo kojem trenutku", prenosi HINA.

Više od 32.000 radnika Boeinga u području Seattlea i Portlanda napustilo je posao 13. septembra, u prvom štrajku od 2008. godine, zaustavivši proizvodnju aviona uključujući Boeingov najprodavaniji 737 MAX. Sindikat traži povećanje plata od 40 posto i vraćanje penzije s definisanim primanjima koja je oduzeta prije deset godina.

Penzioni plan s definiranim primanjima je vrsta penzionog plana u kojem se poslodavac obvezuje na određenu isplatu penzije, paušalni iznos ili njihovu kombinaciju pri odlasku u penziju, što ovisi o historiji primanja zaposlenika, radnom stažu i dobi.

Boeing je u ponedjeljak dao poboljšanu ponudu radnicima u štrajku koju je opisao kao svoju "najbolju i konačnu", a riječ je o povišici od 30 posto tokom četiri godine i vraćanju dodatka na učinak. Sindikat je odgovorio kako je anketa među članstvom pokazala da to nije dovoljno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba