20+ godina
sa vama
Preko 30.000 njih

Radnici Boeinga stupaju u štrajk: Odbijeno povećanje plate od 25%

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Radnici napuštaju proizvodni pogon Boeing Co. prije glasanja o sindikalnom ugovoru. Gotovo 95% članova sindikata koji su glasali na referendumu odbilo je ponudu o povećanju plate, javlja BBC.

Radnici Boeinga stupit će u štrajk nakon što su velikom većinom odbacili preliminarni dogovor između sindikalnih predstavnika i proizvođača aviona, koji je uključivao povećanje plate od 25%.

Više od 30.000 radnika – koji proizvode avione, uključujući 737 Max i 777, u područjima Seattlea i Portlanda – planiraju obustaviti rad od ponoći po pacifičkom vremenu (07:00 GMT) u petak.

Štrajk je još jedan udarac za firmu koja se suočava s produbljivanjem finansijskih gubitaka dok se bori da popravi svoj ugled nakon serije sigurnosnih problema, uključujući dvije fatalne nesreće.

Također predstavlja veliki udarac za novog izvršnog direktora Boeinga, Kellyja Ortberga, koji je prošlog mjeseca imenovan s ciljem da preokrene poslovanje.

Gotovo 95% članova sindikata koji su glasali na referendumu odbilo je ponudu o povećanju plaće, dok je 96% podržalo štrajk.

"Naši članovi su večeras jasno i glasno govorili," rekao je Jon Holden, predsjednik Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu District 751.

"Štrajkujemo u ponoć", dodao je.

Ranije ove sedmice, sindikalni predstavnici su savjetovali članove da podrže preliminarni dogovor.

Gospodin Ortberg je također uputio posljednji apel radnicima, upozoravajući da bi štrajk mogao ugroziti "oporavak kompanije".

"Nikad nije dobar trenutak za štrajk, barem iz perspektive uprave, ali trenutna situacija to čini još problematičnijom," rekao je Greg Waldron, azijski glavni urednik na web stranici za vijesti o avijaciji FlightGlobal.

"Ipak, mnogo toga će ovisiti o tome koliko će štrajk trajati. Generalni direktori aviokompanija koji imaju narudžbe za 737 Max pažljivo će pratiti ovu situaciju," dodao je Waldron.

Pored povećanja plaće od 25% u naredne četiri godine, preliminarni dogovor koji su radnici odbili uključivao je i obavezu Boeinga da izgradi svoj sljedeći komercijalni avion u području Seattlea ako projekat započne tokom trajanja ugovora.

Sindikat je inicijalno tražio niz poboljšanja u paketima za radnike, uključujući povećanje plaće od 40%.

Trenutni ugovor između Boeinga i sindikata postignut je 2008. godine nakon osmosedmičnog štrajka.

Godine 2014. dvije strane su se dogovorile da produže ugovor koji ističe u ponoć u četvrtak.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba