20+ godina
sa vama
trgovački lanac

Rezultati Tesca iznad očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Najveći britanski trgovački lanac Tesco povećao je dobit nakon oporezivanja za 13 posto na godišnjoj razini, na 1,1 milijardu funti (1,3 milijarde eura) u prvoj polovici financijske godine koja je za lanac završila krajem augusta.

Rast je pripisao povećanoj prodaji dok je inflacija umjerena. Firma je također značajno smanjila troškove.

Maloprodajni div uspio je smanjiti troškove za 260 miliona funti u prvoj polovici godine i najavio da ih planira smanjiti za 500 miliona funti do kraja finansijske godine, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"U dobroj smo formi, a rast prodaje osigurava snažne finansijske rezultate", rekao je izvršni direktor Tesca Ken Murphy prilikom objave rezultata.

Povećanju prodaje pridonijelo je i sniženje cijena 2.850 proizvoda od devet posto, ističu u lancu.

Iz firme ističu da se inflacija na razini prodajnih cijena nakon smanjenja troškova vratila na normalnije razine.

Rastuća inflacija posljednjih godina uvelike je povećala troškove poduzeća, a istodobno je utjecala na manje količine prodane robe, manji profit, au nekim slučajevima čak i uzrokovala gubitke, prenosi SEEbiz.

Inflacija na Otoku doživjela je vrhunac u oktobru 2022., kada je iznosila 11,1 posto. Od tada se ohladio na 2,2 posto, tek malo iznad cilja Bank of England od dva posto.

Tesco je također podigao svoju prognozu operativne dobiti za cijelu godinu na 2,9 milijardi funti, što je za 0,1 milijardu funti više od prethodne prognoze.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba