20+ godina
sa vama
problemi

Ryanair bi mogao dobiti pet aviona manje do sljedećeg ljeta zbog štrajka u Boeingu

Autor: Biznis.ba
Foto: Ryanair
Izvršni direktor grupe Ryanair Michael O'Leary rekao je u subotu da bi produženi štrajk radnika Boeinga mogao smanjiti broj aviona koje će dobiti do sljedećeg ljeta na 20 s očekivanih 25.

O'Leary je rekao da je njegov niskotarifni irski zračni prijevoznik, jedan od najvećih kupaca Boeinga, trebao dobiti 30 aviona 737 MAX prije ljeta 2025., ali Boeingovi operativni problemi već su smanjili taj broj na 25.

Ali sada, s ovotjednim štrajkom radnika Boeinga koji dodatno prijeti preokretu proizvođača aviona, O'Leary je rekao da bi Ryanair mogao dobiti samo 20 aviona ako se štrajk nastavi tri do četiri sedmice.

"Ne sumnjam da će Boeing popraviti ovaj štrajk", rekao je O'Leary za irski Newstalk Radio. "Moglo bi potrajati nekoliko tjedana."

Radnici su cijelu sedmicu protestvovali u Boeingovim fabrikama u području Seattlea koje sklapaju Boeingove avione MAX, 777 i 767.

Boeing je obećao povećati proizvodnju do kraja godine, nakon što se borio s poteškoćama u opskrbnom lancu i djelovao na sporijoj traci za sklapanje nakon što je 5. januara u letu puknuo čep na vratima na mlažnjaku 737 MAX 9, što je pojačalo regulatornu kontrolu, prenosi SEEbiz.

O'Leary je rekao da će Boeingu vjerovatno trebati dvije do tri godine da se vrati na pravi put.

Pregovarači Boeinga i sindikata vratit će se za pregovarački stol početkom sljedeće sedmice dok dvije strane pokušavaju prekinuti štrajk.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba