20+ godina
sa vama
ministar saobraćaja

Wissing: Deutsche Bahn bi trebao postati profitabilan što prije

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Njemački ministar saobraćaja Volker Wissing rekao je u srijedu da bi Deutsche Bahn trebao nastojati postati profitabilan "što je prije moguće", dok se Upravni odbor nacionalne željeznice u problemima sastaje kako bi raspravljao o planu za poboljšanje svoje situacije do 2027.

Firma opterećena deficitom "mora ostvariti profit, ne u nekom trenutku za pet ili šest godina, nego što je prije moguće", rekao je Wissing za ZDF u srijedu ujutro.

Ministar je rekao kako vjeruje da će upravni odbor Deutsche Bahna odobriti plan od 110 stranica za preokret u bogatstvu firme.

Prijedlog ima za cilj poboljšati infrastrukturu, svakodnevno operativno funkcioniranje i privrednu situaciju Deutsche Bahna.

Pad firme u sva tri područja istaknut je tokom Evropskog prvenstva održanog u Njemačkoj ovog ljeta, koje je bilo pokvareno kašnjenjima i otkazivanjem vozova, prenosi SEEbiz.

Deutsche Bahn je zabilježio gubitak od 1,2 milijarde eura (1,3 milijarde dolara) u prvoj polovici godine, dok brojke pokazuju da je samo 60,6% međugradskih vozova stiglo na vrijeme u augustu.

Detalji plana su oskudni, a kritičari su za dpa rekli da mu nedostaju konkretne mjere da se preokrene pad firme do 2027.

Firma je ranije najavila da planira smanjiti broj zaposlenih za do 30.000 radnih mjesta.

"Napredak će se mjeriti fiksnim ciljevima i redovito će se raspravljati s upravnim odborom", rekao je glasnogovornik Deutsche Bahna.

"Potreban nam je pozitivan zaokret za naše klijente", dodao je.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba