20+ godina
sa vama
zimska operacija

Wizz Air povećava broj letova za Sarajevo i Tuzlu

Autor: Biznis.ba
Foto: Wizz Air
Aviokompanija Wizz Air najavila je značajne promjene u svojoj zimskoj operaciji, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

U novom rasporedu vožnje, Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva i Tuzle, dok se smanjuje operativna frekvencija iz Banje Luke.

Prema informacijama portala ExYu Aviation, tokom predstojećeg zimskog perioda, koji traje od 27. oktobra 2024. do 29. marta 2025. godine, Wizz Air planira realizovati 9.946 letova ka i sa tržišta regiona.

Ipak, niskobudžetni prijevoznik smanjuje svoje operacije za 7,3%, nudeći ukupno 1.922.568 sjedišta, što predstavlja pad od 13,9% u odnosu na prošlu zimu. Ovo smanjenje većinom se odnosi na dva najveća tržišta u bivšoj Jugoslaviji – Makedoniju i Srbiju, dok će Banja Luka biti jedini grad u regionu gdje Wizz Air smanjuje svoje operacije. Rast na ostalim tržištima dolazi kroz povećanje učestalosti na postojećim rutama ili korištenje aviona većeg kapaciteta.

Do sada, aviokompanija je najavila samo jednu novu rutu iz regiona ove zime, između rimskog aerodroma Fiumicino i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koja počinje 29. oktobra.

Wizz Air smanjuje svoje operacije u Banjaluci s 2,4% u dostupnom kapacitetu, što znači 1.082 manje sjedišta. Nasuprot tome, Sarajevo će doživjeti značajan rast kapaciteta zahvaljujući povećanju letova na postojećoj liniji za Luton, kao i pokretanju novih letova između Rima i glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ukupno, kapacitet će porasti za 242,5%, dodajući 52.120 sjedišta, prenosi Indikator.

Tuzla se također vraća rastu, s dodatnim frekvencijama na mreži prijevoznika iz ovog grada, što rezultira povećanjem kapaciteta od 18,4%, odnosno dodatnih 14.334 sjedišta. Ova informacija je posebno važna za tuzlanski aerodrom, koji se suočio s ozbiljnim problemima nakon zatvaranja Wizz Air-ove baze i drastičnog smanjenja broja linija i sedmičnih operacija.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba