20+ godina
sa vama
iznad očekivanja

Zalando podigao prognoze nakon dobrog trećeg kvartala

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Najveći evropski online trgovac odjećom i obućom, Zalando, objavio je preliminarne rezultate za treće tromjesečje koji su bili iznad očekivanja i omogućili upravi firme da poboljša svoje izglede za cijelu godinu.

U razdoblju juli-septembar kompanija je zabilježila rast bruto prodaje (GMV) od 7,8 posto na 3,5 milijardi eura, dok su prihodi porasli za 5,0 posto na 2,4 milijarde eura.

Prilagođena operativna dobit (EBIT) dosegla je 93 miliona eura u usporedbi s 23 miliona eura prošle godine, piše Momentum.

Broj aktivnih korisnika nastavio je pozitivan trend i trenutno je iznad granice od 50 miliona. Firma je izjavila da je potražnja porasla u trećem tromjesečju "sa snažnim početkom sezone jesen/zima u usporedbi s prošlogodišnjim sporim početkom", prenosi SEEbiz.

Uprava kompanije sada očekuje prilagođeni EBIT u 2024. na razini od 440-480 miliona eura, u usporedbi s ranijom prognozom od 380-450 milijuna eura.

Očekuje se rast GMV-a u rasponu od 3-5 posto u odnosu na prethodnu prognozu od 0-5 posto, dok se rast prihoda očekuje u rasponu od 2-5 posto u odnosu na prethodno danu prognozu od 0-5 posto.

Kompanija je smanjila svoja očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na oko 200 miliona eura u tekućoj godini, u usporedbi s početnom prognozom od 250-350 miliona eura.

Dionice Zalanda na današnjem su trgovanju zabilježile blagi rast vrijednosti na 29,9 eura, nakon što su u proteklih mjesec dana skočile za oko 38 posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba