20+ godina
sa vama
britanska banka

Barclays objavio odlične rezultate, dionice najviše od 2015.

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Britanska banka Barclays je izvijestila o 1,6 milijardi funti (2 milijarde dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima za treće tromjesečje, nadmašivši očekivanja.


Rezultat je znatno bolji od procijenjene neto dobiti od 1,17 milijardi funti u anketi analitičara LSEG-a i 23% viši nego u istom razdoblju 2023. godine.

Prihod za to razdoblje iznosio je 6,5 milijardi funti, nešto više od predviđanja od 6,39 milijardi funti.

Dionice Barclaysa su u jednom trenutku porasle za čak 5%, dosegnuvši najvišu razinu od oktobra 2015., prema podacima LSEG-a, prije nego što su zatvorile za 4,2% više.

Zajmodavčev povrat na materijalni kapital porastao je na 12,3% s 9,9% u drugom tromjesečju, budući da je njegov CET1 omjer — mjera solventnosti — porastao na 13,8% s 13,6%.

Ranije ove godine, Barclays je najavio stratešku reviziju u nastojanju da smanji troškove, poveća povrat dioničara i stabilizira svoje dugoročne financijske rezultate, stavljajući veći fokus na domaće kreditiranje uz smanjenje troškova u svojoj nestabilnijoj jedinici investicijskog bankarstva. Ta je strategija uključivala akviziciju Tesco Banke za bankarstvo s stanovništvom u Velikoj Britaniji.

U drugom tromjesečju, neto dobit Barclaysa lagano je pala na godišnjoj razini zbog nižih prihoda njegove britanske potrošačke banke i korporativne banke, jer je neto dobit skočila za 10% u investicijskoj banci.

Te su se praznine zatvorile u trećem tromjesečju, s prihodom domaće banke koji je porastao za 4%, a zajmodavac je povećao svoju godišnju prognozu neto prihoda od kamata na malo u Velikoj Britaniji na 6,5 milijardi funti sa 6,3 milijarde funti. Prihodi korporativnih banaka veći su za 1% zbog porasta prosječnih stanja depozita, dok su prihodi od investicijskog bankarstva porasli za 6%.

Usred pada, prihod Barclaysove privatne američke potrošačke banke pao je za 2% na godišnjoj razini dok je njezina jedinica za upravljanje imovinom pala za 3%.

Izvršni direktor Barclaysa C. S. Venkatakrishnan rekao je u četvrtak za CNBC da rezultati pokazuju da je banka na pravom putu da ispuni ciljeve koje je postavila u februaru.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba