20+ godina
sa vama
citibank

Fed će u novembru smanjiti kamatne stope za još 50 baznih poena

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Stratezi investicione banke Citi očekuju da će američke Federalne rezerve smanjiti stope za još 50 baznih poena (bp) u novembru, odluka koja će u velikoj mjeri zavisiti od pristiglih podataka, posebno od sljedećeg mjesečnog izvještaja o poslovima.

Za sada su izvještaji o nezaposlenosti i dalje niski, a pažnja se usmjerava na podatke o zaposlenosti PMI. Očekuje se da će osnovna inflacija, koja bi trebalo da bude objavljena u petak, takođe zadržati fokus zvaničnika Fed-a na stanju na tržištu rada, navodi Citi.

Predsjedavajući Fed-a Jerome Powell opisao je početno smanjenje stope Fed-a za 50 baznih poena kao snažan pokazatelj opredijeljenosti centralne banke da djeluje odlučno, ako uslovi na tržištu rada zahtijevaju dalju podršku.

“Ukoliko se stopa nezaposlenosti stabilizuje na trenutnom nivou, Fed bi mogao odlučiti da uspori tempo smanjenja stope na 25 bp po sastanku”, napominju stratezi. Ipak, vjeruju da će nadolazeći podaci vjerovatno podstaći Fed da nastavi bržim snižavanjem stopa.

Oni predviđaju da će bazna PCE inflacija porasti samo 0,18% mjesečno što implicira godišnju stopu bazne inflacije od 1,95% u posljednja tri mjeseca, prenosi Investitor me.

„Pozadina benigne inflacije zadržala bi zvaničnike usredsređene na tržište rada“, nastavili su stratezi.

Dok su zvaničnici Fed-a ohrabreni niskim stopama otpuštanja i stalnim zahtjevima za nezaposlene, Citi ukazuje na opadajuću stopu zapošljavanja i rast plata u privatnom sektoru – koji sada u prosjeku ima oko 90.000 radnih mjesta mjesečno – kao znakove da bi nezaposlenost mogla dalje rasti.

Sa još dva izvještaja o poslovima zakazanim prije novembarskog sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC), zvaničnici centralne banke imat će dodatno vrijeme da procijene trend ublažavanja na tržištu rada.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba