20+ godina
sa vama
stanje u regionu

Basnoslovne cijene garaža u Beogradu

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Najskuplji garažni prostor u Srbiji u prva tri mjeseca ove godine prodat je u beogradskoj općini Vračar po cijeni od 73.000 eura, objavio je Republički geodetski zavod.

Kada su stanovi u pitanju, najskuplji kvadrati i dalje su oni izgrađeni u - Beogradu na vodi.

RGZ je objavio izvještaj o stanju na tržištu nekretnina u prvom kvartalu ove godine.

Prema njegovim riječima, stan za koji je u tom periodu izdvojeno najviše novca nalazi se u novogradnji u naselju Beograd na vodi - koštao je 1.226.888 eura i ima površinu od 188 kvadratnih metara, objavio je RGZ.

Na toj lokaciji najskuplji kvadratni metar stana prodan je u prvom kvartalu 2024. godine i to za 10.350 eura po kvadratu”, navodi se u izvještaju.

Najskuplje je prodana kuća u općini Savski venac (Grad Beograd) - za 3.182.000 eura.

“Najskuplji kvadratni metar poslovnog prostora prometovan je u gradskoj općini Vračar (Grad Beograd) za 11.500 eura, površine 20 kvadrata, a najviša ugovorena cijena poslovnog prostora od 3.098.790 eura, s površine 332 kvadratna metra, realiziran je u beogradskoj općini Savski venac", navodi RGZ.

Kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, najskuplji kvadrat se trgovao na području Grada Novog Sada (katastarska opština Rumenka) po cijeni od 50 eura po kvadratu, za parcelu od 1.096 kvadrata.

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji, za koje je izdvojeno 2,2 miliona eura, nalazi se na teritoriji gradske općine Palilula (Grad Beograd) i površine je 115 hektara.

Podaci RGZ-a sa tržišta nekretnina za prvi kvartal 2024. godine pokazuju, kako se navodi, da je u Srbiji "nastavljena stabilizacija i smirivanje tržišta nakon izuzetno dinamičnog rasta u 2021. i 2022. godini, koji je uslijedio nakon izbijanja pandemije virusa corona".

“U istom razdoblju udio djelomično uređenog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nekretnina) u ukupnoj vrijednosti smanjen je za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i dalje iznosi 30 posto. ukupnog prometa u prvom kvartalu." Uz stabilizaciju i smirivanje aktivnosti na tržištu nekretnina, početkom 2024. godine doći će do umjerenijeg rasta cijena stanova na razini Republike Srbije", navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Ukupan iznos novca utrošen za kupnju nekretnina iznosio je 1,5 milijardi eura, što je 2,6 posto manje u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Od ukupno 1,5 milijardi eura, 456 miliona eura dolazi s djelomično uređenog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nekretnina u prvom tromjesečju 2024. godine iznosio je 29.108, što je jedan posto manje u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u izvještaju, prenosi SEEbiz.

Najveći udio u ukupnom prometu nekretninama zauzima prodaja stanova (834 miliona eura), s udjelom od 56 posto ukupne vrijednosti prometa.

Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona eura (osam posto ukupne vrijednosti), za građevinska zemljišta 114,6 miliona eura (osam posto ukupne vrijednosti), za poslovne prostore 72,6 miliona eura (pet posto ukupne vrijednosti), za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona eura. eura (četiri posto ukupne vrijednosti).

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba