20+ godina
sa vama
novi izvještaj

Azijska tržišta: Indeksi porasli, bolje raspoloženje u Južnoj Koreji

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla u utorak, dok su ulagači preko noći rasprodali američke dionice Big Tech u korist sektora kao što su bankarstvo i energetika.

Miljenica tehnologije Nvidia pala je 6,7% u ponedjeljak i bila je jedan od najvećih doprinosa gubicima Nasdaqa. Informacijska tehnologija bila je sektor s najgorim rezultatima S&P 500, s padom od više od 2%.

Ulagači u Aziji procijenili su južnokorejski indeks potrošačkog raspoloženja za juni, kao i proizvođačke cijene u uslužnom sektoru u Japanu.

Indeks cijena proizvođača usluga za Japan porastao je 2,5% na godišnjem nivou u maju, u usporedbi s rastom od 2,7% u aprilu, prenosi SEEbiz.

Indeks povjerenja potrošača u Južnoj Koreji popeo se u junu na 100,9 s 98,4 u maju. Ovo dolazi usred rastućeg optimizma u pogledu životnog standarda i budućih prihoda kućanstava, kao i domaćih ekonomskih uslova.

Japanski Nikkei 225 ojačao je 0,51%, dok je široki Topix porastao 1,44%.

Južnokorejski Kospi dobio je 0,42% dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom preokrenuo dobitak na pad od 0,52%.

Tajvanski ponderirani indeks smanjio je neke gubitke i posljednji put pao je za 0,29%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je za 0,74%, dok je kineski CSI 300 porastao za 0,16%.

Reuters je izvijestio da Bidenova administracija istražuje tri kineske telekomunikacijske firme zbog zabrinutosti da bi Peking mogao pristupiti američkim podacima putem oblaka i internetskih poslova tih firmi u SAD-u.

Sve tri firme navedene u Reutersovom izvještaju – China Mobile, China Telecom i China Unicom – dobile su u jutarnjoj trgovini.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,92%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba