20+ godina
sa vama
podaci

Azijska tržišta: Kineski indeksi padaju već peti dan

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Azijsko-pacifička tržišta otvorila su se mješovito u ponedjeljak jer su ulagači iščekivali ključne ekonomske podatke iz SAD-a i Kine kasnije ove sedmice, dok su rezultati izbora u Francuskoj tokom noći nagovijestili da parlament nije u stanju čekati.

Francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta u nedjelju je neočekivano osujetila napredovanje krajnje desnice, osvojivši najveći broj mjesta, ali bez apsolutne većine u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Ulagači očekuju očitanje indeksa potrošačkih cijena u SAD-u, koje bi trebalo biti objavljeno u četvrtak, kako bi procijenili kretanje kamatnih stopa Federalne rezerve, dok će podaci o inflaciji u Kini u srijedu signalizirati stanje ekonomskog oporavka zemlje.

Odluke centralnih banaka iz Južne Koreje, Novog Zelanda i Malezije također će biti objavljene ove sedmice iako se ne očekuju nikakve promjene, prema anketi Reutersa među ekonomistima, prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 je neznatno pao, dok je široki Topix bio niži za 0,36%. Gubici dolaze jer su realne plate u Japanu pale 26. mjesec zaredom.

Podaci državnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi pokazuju da su realne plate pale 1,4% na godišnjem nivou u maju, iako su nominalne plaće porasle 1,9% na 297.151 jena (1.850 USD). Majska brojka također je bila najbrže povećanje plata u 11 mjeseci.

Južnokorejski Kospi trgovao se blizu ravne linije, a Kosdaq male kapitalizacije popeo se za 0,86%. Dionice najvećeg Samsung Electronicsa ojačale su za 0,46%, uprkos tome što je najveći sindikat u tvrtki planirao započeti trodnevni štrajk u ponedjeljak.

Reuters je izvijestio da je National Samsung Electronics Union (NSEU), koji ima oko 28.000 članova, zahtijevao da firma poboljša svoj sistem bonusa temeljen na učinku i da radnicima da dodatni dan godišnjeg odmora.

Nije odmah jasno koliko će se radnika pridružiti štrajku, ali anketa sindikata pokazala je da je oko 8.100 članova reklo da bi to učinili od ponedjeljka ujutro.

Hong Kong Hang Seng indeks pao je 0,46%, dok je kineski CSI300 spao na 0,3%, nakon petog dana gubitaka i bilježeći najniži nivo od februara.

Australski S&P/ASX 200 skliznuo je 0,36%, na ritmu drugog dana zaredom s gubicima.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba