20+ godina
sa vama
rast indeksa

Azijska tržišta: Koreja srezala kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla u petak, nadmašivši noćnu sesiju Wall Streeta na kojoj su ključni indeksi pali dok su ulagači probavljali loš izvještaj o inflaciji u SAD-u.

Ulagači u Aziji procijenili su odluku Banke Koreje o kamatnim stopama, pri čemu je BOK smanjio svoju referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova na 3,25%, što je prvo smanjenje stope od 2020. Odluka označava kraj višegodišnjeg ciklusa pooštravanja koji je poslao stope na najviši nivo u 15 godina 2023.

Odluka dolazi u trenutku kada je inflacija u Južnoj Koreji u septembru smanjena na 1,6%, što je najniža razina od početka 2021. i ispod srednjeg cilja centralne banke od 2%.

Indeks plavih čipova CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao je za 2,1%, dok rast potaknut poticajima nastavlja gubiti na snazi. Tržišta u Hong Kongu zatvorena su u petak zbog državnog praznika.

Kinesko Ministarstvo financija trebalo bi održati konferenciju za novinare u subotu u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu. Očekuje se da će dugo očekivani informativni sastanak predstaviti novi paket fiskalnih poticaja dok Peking pokušava potaknuti svoju privredu, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte su se povukle nakon što su u četvrtak porasle za više od 3% jer su domaćinstva i vlasnici automobila povećali potrošnju goriva uoči uragana Milton i zabrinutosti da bi sukobi na Bliskom istoku mogli eskalirati rizike za iranska naftna nalazišta.

Brent fjučersi su pali 0,35% na 79,11 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate nafta pala 0,34% na 75,6 dolara po barelu.
Japanski Nikkei 225 skočio je 0,7% na otvaranju dok je široki Topix porastao za 0,4%.

Južnokorejski blue chip Kospi dobio je 0,6%, a mali kapital Kosdaq dodao je 0,1%.

Australski S&P/ASX 200 skliznuo je 0,1%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba