20+ godina
sa vama
trgovanje

Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa nakon Powellovih poruka

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Azijsko-pacifička tržišta su u utorak mješovita, nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell naznačio da se nedavna prevelika rezanja koja je donijela središnja banka SAD-a ne bi trebala tumačiti kao znak da će budući potezi biti jednako agresivni.

"Ovo nije odbor koji se osjeća kao da mu se žuri brzo smanjiti stope", rekao je tijekom pitanja i odgovora nakon govora s ekonomisticom Morgan Stanleyja Ellen Zentner. "Ako gospodarstvo bude funkcioniralo prema očekivanjima, to bi značilo još dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ukupno 50 [bazičnih bodova] više."

Trenutna stopa saveznih fondova iznosi 4,75%-5%, s očekivanim dodatnim smanjenjem od 50 baznih bodova kako bi se Fedova referentna kamatna stopa podigla na 4,25%-4,5% na kraju 2024.

U Aziji će se trgovci usredotočiti na istraživanje Banke Japana u trećem kvartalu Tankan, koje mjeri razinu poslovnog optimizma među velikim japanskim firmama.

Poslovni optimizam među velikim japanskim proizvođačima iznosio je +13, nepromijenjeno u odnosu na prethodni kvartal i u skladu s prognozama iz Reutersove ankete, prenosi SEEbiz.

Zasebno, raspoloženje među velikim ne-proizvođačima u Japanu se poboljšalo, popevši se na +34 s +33 u drugom kvartalu i nadmašivši Reutersova očekivanja od +32. Pozitivan broj pokazuje da su optimisti brojniji od pesimista, i obrnuto.

BOJ je također objavio svoj sažetak mišljenja za svoj sastanak od 19. do 20. septembra, koji je uslijedio dan nakon što je američka centralna banka objavila smanjenje za 50 baznih bodova i prije izbora vladajuće Liberalno-demokratske stranke prošle sedmice.

Tokom tog sastanka BOJ nije napravio nikakve promjene u svojoj referentnoj kamatnoj stopi, a sažetak mišljenja otkriva da je barem jedan član odbora smatrao da je povećanje kamatne stope "nepoželjno" jer bi to značilo da banka prelazi na punu fledged ciklus zatezanja.

Drugi član uprave BOJ-a bio je mišljenja da "japanska ekonomija nije u situaciji u kojoj bi Banka mogla zaostajati ako ne podigne kamatu određenim tempom." Kao takva, rekao je član, "Banka neće povećati svoju politiku kamatne stope kada su finansijska tržišta i tržišta kapitala nestabilna."

Japan je također izvijestio da se njegova stopa nezaposlenosti za august smanjila na 2,5%, što je pad s 2,7% u julu i niže od 2,6% koliko očekuju ekonomisti u anketi Reutersa.

Neka azijska tržišta zatvorena su zbog državnog praznika u utorak, naime Južna Koreja, Hong Kong i kontinentalna Kina. Kontinentalna Kina bit će zatvorena do kraja tjedna zbog praznika Zlatnog praznika.

Japanski Nikkei 225 odskočio je 1,73%, nakon što je u ponedjeljak pretrpio pad od 4,8%, dok je Topix u utorak bio 1,43% viši.

Australski S&P/ASX 200 skliznuo je 0,47%, povukavši se s najviše razine svih vremena.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba