20+ godina
sa vama
izvještaj sa berze

Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi snažan rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Azijsko-pacifička tržišta otvorila su rastom u četvrtak, prateći dobitke na Wall Streetu potaknute tehnološkim usponom.

Japanski Nikkei 225 skočio je 3,41%, a Tajvanski ponderirani indeks napredni 3%. Dionice vezane uz poluvodiče Tokyo Electron porasle su 4,8%, Advantest je porastao 9%, a Renesas Electronics 3,47% više. SoftBank Group, koja posjeduje udio u proizvođaču čipova Arm, skočila je 8,4%.

U Južnoj Koreji, Kospi je porastao za 1,67%, a Kosdaq s malom kapitalizacijom dobio je 3%. SK Hynix i Samsung Electronics skočili su preko 8%, odnosno 1,85%.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company porastao je za 5,13%, a Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznat kao Foxconn — za 4,13%.

Azijski teškaši u proizvodnji čipova okupili su se nakon što je izvršni direktor Nvidije Jensen Huang dao uvjerljiv argument za buduću potražnju za AI čipovima.

Odvojeno, dionice Seven & i skočile su čak 7,3% nakon što je Bloomberg izvijestio da Alimentation Couche-Tard razmišlja o povećanju svoje ponude za japansku maloprodajnu grupu. Međutim, u izvještaju se navodi da bi Couche-Tard trebao smisliti mnogo atraktivniji prijedlog od početnog pristupa otkupu od 39 milijardi dolara, prenosi SEEbiz.

Couche-Tard još uvijek raspravlja o sljedećim koracima i nije sigurno da će podnijeti još jedan prijedlog, stoji u Bloombergovom izvještaju pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim pitanjem.

Na gospodarskom planu, japanski indeks proizvođačkih cijena porastao je 2,5% na godišnjoj razini u augustu, manje od očekivanih 2,8% i 3% zabilježenih u prethodnom mjesecu. Podaci su među ključnim pokazateljima koje pomno prati Banka Japana. Centralna banka signalizirala je da namjerava dodatno povećati kamatne stope u narednim mjesecima.

Ulagači će također gledati prema objavi hongkonškog indeksa proizvođačkih cijena za drugo tromjesečje danas poslijepodne.

Indija je također spremna objaviti svoj indeks potrošačkih cijena za august kasno u četvrtak. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju da će porasti 3,5% na godišnjoj razini, u usporedbi s 3,54% u julu.

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea Group planira svoje dionice postaviti na najvišu cijenu u dogovoru koji bi prikupio najmanje 3,46 milijardi dolara na kotaciji u Hong Kongu, izvijestio je Reuters u srijedu pozivajući se na osobe koje su izravno upoznate s tim pitanjem.

Popis bi trebao biti najveća ponuda u Hong Kongu od maja 2021.

Australski S&P/ASX 200 porastao je za 0,57%, a hongkonški Hang Seng indeks porastao je za 0,81%. CSI 300 za kontinentalnu Kinu malo je promijenjen.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba