20+ godina
sa vama
berza

Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Hongkonški Hang Seng indeks uzletio je više od 6% više u srijedu nakon povratka s državnog praznika u utorak, signalizirajući daljnji optimizam u vezi s politikom poticaja Pekinga.

Sektor nekretnina potaknuo je dobitke, s vodećim tvrtkama China Vanke, Logan Group i Longfor Group, s rastom od preko 40%, 32% odnosno 23%.

Kineski tehnološki divovi također su se oporavljali, a Baidu i JD.com porasli su za više od 10%. Alibaba, Tencent i Xiaomi porasli su preko 5%.

Tržišta u kontinentalnoj Kini zatvorena su u srijedu i ostat će zatvorena do kraja sedmice zbog praznika Zlatne sedmice. Kineske dionice ojačale su u ponedjeljak na najbolji dan u 16 godina nakon što je Peking prošlog tjedna najavio niz poticajnih mjera, uključujući smanjenje kamatnih stopa, smanjenje obvezne rezerve za banke i pružanje veće likvidnosti ulagačima.

Općenito, azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u srijedu ujutro, nakon lošeg početka trgovačkog mjeseca na Wall Streetu koji je zabilježio pad glavnih indeksa usred rastućih bliskoistočnih napetosti.

Australski S&P/ASX 200 trgovao se ravnomjerno. Južnokorejski Kospi pao je za 0,2%, dok je mali kapital Kosdaq porastao za 0,6%. Japanski Nikkei 225 pao je 1,6%, dok je Topix pao 0,8%.

U utorak je novi japanski premijer Shigeru Ishiba preuzeo dužnost nakon što je prošli tjedan izabran za čelnika vladajuće Liberalno-demokratske stranke u zemlji, prenosi SEEbiz. Naslijedio je premijera Fumia Kishidu koji je službeno odstupio ranije tokom dana.

Ishibin uspon mogao bi Banci Japana dati više prostora za daljnje podizanje kamatnih stopa, prema nekim analitičarima. Dionice u Japanu pale su u ponedjeljak dok su ulagači probavljali vijesti, prije nego što su se lagano oporavile u utorak.

Međutim, novoimenovani ministar gospodarstva Ryosei Akazawa rekao je u srijedu da Ishiba očekuje da će središnja banka oprezno procijeniti ekonomiju prije nego ponovno podigne stope, prenosi Reuters.

"Naš glavni prioritet je osigurati da Japan potpuno izađe iz deflacije", rekao je Akazawa novinarima, dodajući da će za to trebati neko vrijeme. Dok je Ishiba ranije komentirao potrebu za normalizacijom monetarne politike, Akazawa je rekao da te izjave "imaju različite uvjete".

U vijestima o pojedinačnim dionicama, Mitsubishi Motor je porastao za 4,6% nakon što je Mitsubishi Motors North America izvijestio o porastu prodaje od 22,1% od početka godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Mitsubishi Electric porastao je 1%.

Trgovci u Aziji procjenjivali su podatke o potrošačkoj inflaciji iz Južne Koreje. Indeks potrošačkih cijena u zemlji porastao je 1,6% u septembru u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci u srijedu ujutro, hladnije nego što su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters koji su očekivali stopu od 1,9%. Brojka je porasla za 0,1% na mjesečnoj razini, manje od dobitaka od 0,4% u prethodnom mjesecu i 0,3% koliko su očekivali ekonomisti.

Prema istraživanju S&P Globala objavljenom u srijedu, fabričke aktivnosti u Južnoj Koreji smanjile su se najbrže u 15 mjeseci u septembru jer je inozemna potražnja usporila po prvi put ove godine. Indeks menadžera nabave za proizvođače u septembru je iznosio 48,3, što je pad s 51,9 mjesec dana prije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba