20+ godina
sa vama
Berza

Azijske berze na najnižim nivoima u zadnjih godinu dana

Autor: Biznis.ba

Na azijskim su berzama cijene dionica pale na najniže nivoe u više od 11 mjeseci, jer ulagači nisu skloni riziku zbog mogućeg širenja krize na Bliskom istoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.4 posto i zaronio na najniži nivo u gotovo godinu dana. Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0.6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.7 i 0.9 posto.

Azijski ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa. Oprezni su i zbog toga što bi američka centralna banka mogla još jednom povećati ključne kamatne stope, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih nivoa Feda.

Doduše, posljednjih mjeseci porasli su prinosi na američke državne obveznice, koji utječu na niz kamata na kredite, pa analitičari smatraju da Fed nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

Ali, prošle je  sedmice predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanje kamata do kraja godine. Zbog toga će ove sedmice u fokusu ulagača biti izvještaj o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a, kao i podaci o inflaciji.

Na rasporedu je i objava kvartalnih poslovnih rezultata niza tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta Platforms. Cijene dionica tih kompanija u ovoj su godini snažno porasle, pa su i američki S&P 500 te Nasdaq indeks u velikom plusu od početka godine. Stoga se ulagači nadaju da će kvartalni rezultati tih tehnoloških divova opravdati tako snažan rast cijena njihovih dionica.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.19 bodova, dok je u petak navečer iznosio 106.16 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 149.85 jena, kao i u petak navečer.

No američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s 1.0595 na 1.0585 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošle sedmice porasle više od 1.2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.92 posto, na 91.30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.39 posto, na 89.02 dolara.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba