20+ godina
sa vama
Berza

Azijske berze pale drugi dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija

Na azijskim su berzama cijene dionica u utorak pale drugi dan zaredom jer ulagači smatraju da smanjenje kamata kineske centralne banke nije dovoljno da bi se znatnije potaknuo rast privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Jutros je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,5 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,9 posto.

Kineska središnja banka smanjila je jutros ključne kamatne stope za 0,10 postotnih bodova kako bi potaknula rast privrede. No, to nije naročito ohrabrilo ulagače, koji smatraju da je potreban cjelokupni paket fiskalnih i monetarnih poticajnih mjera.

Niz posljednjih podataka ukazuje na znatno sporiji rast kineske privrede nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih COVID mjera.

Za novi krug cjelovitog paketa poticaja vjerovatno ćemo morati pričekati sjednicu Politbiroa početkom jula, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Ulagači su oprezni i zbog toga što im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom da se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

Američki terminski indeksi trenutno su u blagom minusu, što najavljuje blagi pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj berzi.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,33 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 141,95 na 142,25 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na evropsku pa je cijena eura skliznula na 1,0915 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0935 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,08 posto, na 76,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,38 posto, na 70,79 dolara.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba