20+ godina
sa vama
novi izvještaj

Azijski indeksi porasli uslijed kineskog izvoza koji je nadmašio očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Agencije
Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon dobitaka na Wall Streetu nakon kojih su se i S&P 500 i Nasdaq Composite oporavili od najgore sedmice u godini.

S&P 500 ojačao je 1,16%, nakon što je objavio najgoru sedmicu od marta 2023. Nasdaq Composite također je skočio 1,16% nakon najgore sedmice u više od dvije godine.

Trgovci u Aziji analizirat će podatke o trgovini iz augusta iz Kine i Indije.

Kineski izvoz porastao je 8,7% na godišnjoj razini u augustu, a uvoz je porastao 0,5%, pokazuju carinski podaci, u usporedbi s prognozom od 6,5%, odnosno 2%, u anketi Reutersa.

U julu je izvoz porastao za 7% u odnosu na godinu prije, dok je uvoz porastao za 7,2% više nego što se očekivalo.

Apple je upravo završio događaj u svom sjedištu u Cupertinu u Kaliforniji, gdje je predstavio iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max, koji se pridružuju iPhoneu 16 i iPhoneu 16 Plus koje je kompanija ranije najavila. Ovo su Appleovi premium telefoni koji imaju ljepše zaslone i kamere od običnih modela.

Prednarudžbe za nove iPhonee počinju u petak i lansiraju se 20. septembra, prenosi SEEbiz.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je 0,3%, a Tajvanski ponderirani indeks bila ravna. U Hong Kongu su dionice tehnološkog diva Alibabe porasle za više od 4% nakon što su dionice dodane u prekograničnu investicijsku shemu Stock Connect.

Shema Stock Connect omogućuje ulagačima u kontinentalnoj Kini ili Hong Kongu trgovanje i namirenje dionica uvrštenih na drugo tržište putem burzi i klirinških kuća na njihovom matičnom tržištu.

Dionice Appleovih glavnih dobavljača Hitachija i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company porasle su za 1,6% odnosno 0,56%, dok je Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznat kao Foxconn — pao za 0,87%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao je za 0,39%.

Australski S&P/ASX 200 dodao je 0,6%.

Japanski Nikkei 225 napredovao je za 0,1%, a široki Topix za 0,34% više.

Južnokorejski Kospi indeks porastao je 0,04 posto, a mali kapital Kosdaq skliznuo je 0,4 posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba