20+ godina
sa vama
Berza

Evropski ulagači oprezni na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
berzestox

Na evropskim berzama se jutros trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa se indeksi, nakon snažnog rasta prošle sedmice, kreću u uskim rasponima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 gotovo nepromijenjen, nakon što je prošle sedmice skočio gotovo 3 posto, piše Hina.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0.33 posto, na 7479 bodova, a frankfurtski DAX 0.13 posto, na 15.898 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.21 posto, na 7248 bodova.

A na azijskim su berzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u plusu 0.8 posto, nakon što je prošle sedmice skočio 2.8 posto i dostigao najviši nivo u dva mjeseca.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.1 i 1.5 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja Nikkei indeks dosegnuo je najvišu razinu u 33 godine, no potom je skliznuo s nje. Na berzama vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je zbog popuštanja inflacijskih pritisaka završen ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama.

U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate
Popuštanje inflacije u SAD-u podržava tezu da američka centralna banka neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da privreda i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, uprkos oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

To je dobra vijest za azijske kompanije jer je SAD njihovo najveće izvozno tržište. U sljedećem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 30 posto šansi da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u martu sljedeće godine.

Procjene pokazuju i da bi do kraja sljedeće godine Fed mogao smanjiti kamate za cijeli postotni bod.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba