20+ godina
sa vama
Azijska tržišta

Hang Seng nastavio uzlet

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Na azijsko-pacifičkim tržištima u petak se trgovalo mješovito nakon gubitaka na Wall Streetu, a zabrinutost zbog napetosti na Bliskom istoku drži ulagače na ivici uoči septembarskog izvještaja o platama u SAD-u.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je za više od 2%, nastavljajući uspon nakon što je pao za 1% u prvom satu trgovine.

Australski S&P/ASX 200 izgubio je 0,46 posto. Japanski Nikkei 225 dodao je 0,34%, dok je široki Topix porastao za 0,41%. Južnokorejski Kospi trgovao se 0,19% više, dok je Kosdaq porastao 0,74%.

Tržišta u kontinentalnoj Kini ponovno će se otvoriti 8. oktobra. Kineske su dionice pale nakon što su vlasti prošle sedmice najavile niz mjera podrške.

Trgovanje u oktobru imalo je klimav početak jer rastuće napetosti na Bliskom istoku opterećuju raspoloženje ulagača. Nakon pada dionica u utorak zbog iranskog raketnog napada na Izrael, ulagači se pripremaju za više nepredvidljivosti jer Izrael započinje kopnenu operaciju u Libanonu.

Futuresi američke sirove nafte porasli su oko 5% preko noći i ponovno su porasli u petak ujutro zbog zabrinutosti da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu industriju kao odmazdu za raketni napad Teherana ovog tjedna. Američki predsjednik Joe Biden komentirao je u četvrtak moguću izraelsku odmazdu protiv Irana: “Raspravljamo o tome. Mislim da bi to bilo malo - u svakom slučaju."

Reserve Bank of India vjerovatno je intervenirala na tržištu neisporučivih terminskih ugovora prije otvaranja lokalnog promptnog forex tržišta u petak kako bi ojačala rupiju, koja se kreće blizu najniže razine u povijesti, izvijestio je Reuters. U četvrtak je indijska rupija pala četvrti put zaredom, prenosi SEEbiz.

Indijska rupija trenutno se trguje po 83,96 u odnosu na dolar, a Nifty 50 je 0,27% niži.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba