20+ godina
sa vama
trgovanje

Na azijskim tržištima indeksi pali

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Azijsko-pacifička tržišta pala su u petak nakon što su japanski podaci o temeljnoj inflaciji u maju bili nešto niži od očekivanog.

Temeljna stopa inflacije u zemlji - koja isključuje cijene svježe hrane - iznosila je 2,5%. Reutersova anketa među ekonomistima očekivala je da će temeljna inflacija u maju iznositi 2,6%, u usporedbi s 2,2% u aprilu.

Takozvana temeljna inflacija, koja izdvaja cijene svježe hrane i energije, iznosila je 2,1%. To je niže od očitanja u travnju od 2,4%. Metriku uzima u obzir Banka Japana pri formuliranju monetarne politike zemlje.

Japanska glavna stopa porasla je na 2,8%, što je više od aprilske brojke od 2,5%.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,03%, dok je široki Topix dobio 0,21%.

Softbank — treća po težini dionica u indeksu — zabilježila je pad dionica od 2,87% nakon što je izvršni direktor Softbank grupe Masayoshi Son rekao da je potreban “ogromni kapital” za razvoj AI robotike.

Jen je oslabio sedmi dan zaredom, pavši na 158,95 u odnosu na američki dolar.

Glavni japanski diplomat za valutu, Masato Kanda, rekao je da je vlada spremna poduzeti korak protiv nestabilnog tržišta valuta koje je naštetilo ekonomiji, izvijestio je Reuters.

Ministarstvo finansija SAD-a stavilo je Japan na svoj "Popis za praćenje" valute, ali ga nije klasificirao kao valutni manipulator.

Indijski referentni indeks Nifty 50 dobio je 0,1% i dostigao novu rekordnu vrijednost, prenosi SEEbiz.

HSBC flash Composite Purchasing Managers’ Index za Indiju porastao je na 60,9 u junu sa 60,5 u maju. Podaci koje je prikupio S&P Global pokazali su da je rast bio jači kod proizvođača robe u usporedbi s pružateljima usluga.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba