20+ godina
sa vama
izvještaj

Na azijskim tržištima pali indeksi

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Azijsko-pacifička tržišta su u ponedjeljak pala, a japanski Nikkei 225 vodio je u gubicima u regiji, nakon slabijeg od očekivanog izvještaja o zapošljavanju u SAD-u u petak.

Nepoljoprivredne plate u SAD-u porasle su za 142.000 manjkajući porast od 161.000 prema procjenama ekonomista koje je anketirao Dow Jones. S druge strane, stopa nezaposlenosti smanjila se na 4,2%, što je u skladu s očekivanjima.

Trgovci u Aziji procijenili su revidirani broj japanskog BDP-a za drugi kvartal i kineski izvještaj o indeksu potrošačkih cijena.

Japanski BDP u drugom tromjesečju iznosio je 2,9% na godišnjoj razini, manje od 3,2% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters i prethodne brojke od 3,1%. Blaži podatak o rastu BDP-a ograničit će mogućnosti Banke Japana da podigne stope.

Stopa inflacije u Kini porasla je 0,6% na godišnjoj razini, što je niže od 0,7% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters. Na mjesečnoj razini CPI je porastao 0,4%, što je manje od očekivanih 0,5%, prenosi SEEbiz.

Nikkei je izgubio 2,14%, dok je široki Topix pao 1,99%. Japanski jen oslabio je 0,3% u odnosu na američki dolar na 142,71, spustivši se s najniže razine u devet mjeseci postignute u petak.

Trgovci jenom pomno će promatrati dionice kako raste sentiment prema smanjenju rizika i kako se očekuje da će se opuštanje yena carry trade nastaviti, rekla je Kathy Lien, direktorica FX strategije u BK Asset Managementu za CNBC-jev “Squawk Box Asia”. Ona također očekuje neka razdoblja agresivne prodaje dionica ovog mjeseca.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,88%, dok je mali kapital Kosdaq porastao za 0,37%.

Australski S&P/ASX 200 oslabio je 0,7%.

Hongkonški Hang Seng indeks izgubio je 1,93%, dok je kineski CSI 300 skliznuo 1,09%. Rano u ponedjeljak kineski proizvođač električnih uređaja Midea Group objavio je uvrštenje 492,1 miliona dionica u Hong Kongu, s cijenom ponude između 52 HK$ i 54,80 HK$ po dionici.

Na vrhu tog cjenovnog raspona, ponuda bi bila procijenjena na 26,97 milijardi HK$ (3,46 milijardi $), što bi je učinilo najvećom listingom u gradu u više od tri godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba