20+ godina
sa vama
analiza podataka

Na azijskim tržištima pao Hang Seng

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 0,76% na otvaranju, nakon što je Kina objavila niz zabrinjavajućih gospodarskih podataka tokom vikenda, pri čemu su podaci o fabričkoj proizvodnji, prodaji na malo i investicijama u augustu izmakli očekivanja.

Stopa nezaposlenosti u gradovima porasla je na šestomjesečni maksimum, dok su međugodišnje cijene kuća padale najbržim tempom u devet godina.

Ulagači također očekuju sastanak o politici Federalnih rezervi u utorak i srijedu na kojem se očekuje da će centralni bankari napraviti svoje prvo smanjenje kamatnih stopa od 2020.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,44% na otvaranju. Tajvanski ponderirani indeks blago je porastao.

Tržnice u kontinentalnoj Kini i Južnoj Koreji zatvorene su zbog festivala sredine jeseni. Japanska tržišta bila su zatvorena zbog Dana poštivanja starijih osoba.

Tajfun Bebinca doveo je do otkazivanja stotina letova u Kini, a očekuje se da će Šangaj pogoditi najjača oluja od 1949. godine, prenosi SEEbiz.

Azijski ulagači također čekaju niz ključnih podataka i odluka centralne banke iz regije.

Očekuje se da će inflacija u Japanu porasti u augustu, prema Reutersovoj anketi, podupirući argumente da Japanska banka ostane nepokolebljiva dok upravni odbor u petak postavlja svoju politiku.

Očekuje se da će centralna banka zadržati nepromijenjenu stopu istovremeno signalizirajući da se spremaju daljnja povećanja stope.

Japanski jen ojačao je u ponedjeljak ujutro na 140,49 u odnosu na dolar. Ako jen zadrži ove razine, valuta će zatvoriti najjaču vrijednost u više od godinu dana.

Kina je spremna u petak odrediti svoje jednogodišnje i petogodišnje kamatne stope. Jednogodišnja stopa, koja utječe na većinu novih i neotplaćenih kredita, trenutno iznosi 3,35%, dok je petogodišnja stopa, koja utječe na određivanje cijene hipoteka, trenutno 3,85%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba