20+ godina
sa vama
apple gubitnik dana

Na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones porasli

Autor: Biznis.ba
Foto: Wall Street / Ilustracija
Indeks S&P 500 malo se promijenio u ponedjeljak jer ulagači očekuju dugo očekivani politički sastanak Federalnih rezervi, tokom kojeg se očekuje da će centralni bankari sniziti stope po prvi put od 2020.

U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average porastao je na novu najvišu razinu svih vremena.

S&P 500 je dodao 0,1 posto. Tehnološki bogati Nasdaq Composite izgubio je 0,6%. Dow je napredovao 196 bodova ili 0,5%.

Dionice Applea pale su za gotovo 3% nakon što su analitičari firmi, uključujući Bank of America i JPMorgan, primijetili da bi rokovi isporuke mogli ukazivati na manju potražnju za modelima iPhone 16 Pro nego prethodne godine.

Dionice čipova poput Nvidije, koja je predvodila povratak na tržište prošle sedmice, pale su jer su ulagači skinuli neke od svojih oklada. AI div izgubio je 2,8% u ponedjeljak. Broadcom je pao 3%, dok su KLA i Marvell Technology pali 3,5% odnosno 2,5%.

S&P 500 udaljen je oko 1% od svog julskog rekorda i ovaj bi tjedan mogao dosegnuti novu najvišu razinu svih vremena. Nakon teškog početka historijsko slabog septembra, tri glavna američka indeksa završila su prošlosedmična sesiju trgovanja u plusu, a S&P 500 i Nasdaq upravo su zatvorili svoju najbolju sedmicu u 2024.

Fed bi se trebao sastati u utorak i srijedu i očekuje se da će sniziti kamatne stope po prvi put otkako je započeo svoj ciklus povećanja u martu 2022. Smanjenje ove sedmice bilo bi ključan potez jer se mnogi ulagači nadaju da bi ta odluka mogla smanjiti zaduživanje troškove za firme i poboljšati ukupni rast zarade.

Stopa prekonoćnih kredita sada iznosi 5,25% do 5,5%. Tržište trenutno procjenjuje 59% mogućnost da će centralna banka smanjiti stope za 50 baznih bodova, prema alatu FedWatch grupe CME koji mjeri podatke o futuresima fondova.

Finansijski i energetski sektor dodao je 0,9% u ponedjeljak, nadmašivši šire tržište, dok je informacijska tehnologija skliznula 0,7% u najvećim sektorskim gubicima dana.

Mnogi ulagači "uzimaju dobit" na dobicima velikih tehnologija tokom prošle godine, posebice dionica poluvodiča, rekao je Christopher Barto, viši investicijski analitičar u Fort Pitt Capitalu, prenosi SEEbiz.

Ulagači vide “ne nužno punu rotaciju tržišnog vodstva; ali druga područja tržišta počinju oživljavati, a mnogo toga ima veze s budućim sniženjima stopa koja dolaze u obzir,” rekao je Barto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba