20+ godina
sa vama
wall street

Porasli američki indeksi

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Američke dionice porasle su u četvrtak dok su ulagači probavljali nove podatke o inflaciji i radu testirajući visoka očekivanja za smanjenje kamatne stope za četvrtinu boda sljedeće sedmice.

Indeks S&P 500 porastao je za 0,6%, dok je Nasdaq Composite dobio oko 1%, nakon oštrog rasta pri zatvaranju potaknutog tehnološkim usponom. Dow Jones Industrial Average porastao je za 0,3 posto.

U međuvremenu, posljednji veliki podaci ove sedmice pojačali su oklade na manje, 25 bodovno smanjenja stope od strane Federalnih rezervi sljedeći tjedan umjesto većeg smanjenja od 0,5%.

Rano u četvrtak, augustovski indeks proizvođačkih cijena pružio je još jedan pokazatelj da se inflacijski pritisci smanjuju. Veleprodajne cijene rasle su po stopi od 0,2% iz mjeseca u mjesec, što je malo iznad očekivanja ekonomista, prenosi SEEbiz. Na godišnjoj razini PPI je porastao 1,7%, u skladu s očekivanjima, dok je srpanjsko očitanje revidirano niže. To je uslijedilo nakon očitavanja potrošačkih cijena u augustu koje je također pokazalo postupno hlađenje.

U međuvremenu, podaci o radnoj fronti pokazuju da su početni zahtjevi za nezaposlenost porasli više od očekivanog na 230.000 prošle sedmice, što je povećanje od 2.000 u odnosu na prethodno sedmično razdoblje. Izgledi trgovaca za smanjenje od 25 baznih bodova porasli su do 87% nakon izvještaja, u usporedbi s 50% prije samo nekoliko dana.

Na korporativnom planu, dionice Moderne (MRNA) pale su za 11% nakon što je proizvođač cjepiva smanjio svoje godišnje izglede prihoda za 2025. Kompanija je također rekla da će smanjiti svoj godišnji proračun za istraživanje i razvoj.

Nvidia (NVDA) je predvodila Nasdaq 100 u četvrtak poslijepodne. Teškaš AI čipova nastavio je s rastom u srijedu, prešavši svoj 50-dnevni pomični prosjek.

Dionicama se trgovalo blizu 120 USD po dionici. Dionice su od početka godine porasle za više od 145%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba