20+ godina
sa vama
wall street

Rast indeksa na američkoj berzi

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Američki su indeksi u srijedu porasli, dok su trgovci vagali što najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u znače za politiku Federalnih rezervi. Tehnološke dionice su se oporavile od strmoglavih padova.

S&P 500 trgovao se 1,1% više. Dow s 30 dionica dodao je 137 bodova, ili oko 0,3%, nakon što je ranije tokom dana izgubio čak 743,89 bodova. Nasdaq Composite dodao je 2,2%, također nadoknadivši svoje ranije gubitke.

Ulagači su pokupili dionice tehnoloških i poluvodičkih kompanija s mega kapitalizacijom u poslijepodnevnom trgovanju, jačajući Nasdaq. Nvidia je uzletjela 7,5%, a AMD je dodao više od 4,1%. VanEck Semiconductor ETF dobio je oko 4,5%.

Dionice banaka, uključujući JPMorgan Chase i Goldman Sachs, također su se oporavile od ranijih najnižih razina i trgovale su se neznatno više.

Dionice su u početku pale nakon temeljnog očitanja indeksa potrošačkih cijena — koji izdvaja nestabilne kategorije hrane i energije — porasle su nešto više od očekivanog. Ovaj oslabljeni ulagač nada se smanjenju stope od pola boda od strane Federalnih rezervi. Trgovci sada procjenjuju 85% šanse da će centralna banka odobriti smanjenje kamatne stope za 25 baznih bodova na svom sastanku od 17. do 18. septembra, prema FedWatch mjeri CME Group. Međutim, ukupni CPI dosegnuo je najnižu godišnju razinu od februara 2021.

"Sam po sebi [CPI] nije strašan", rekao je Steve Sosnick, glavni strateg u Interactive Brokersu. “Ali ono što tržištu nije trebalo je osnovno očitanje koje je bilo veće od očekivanog. Mislim da je to bio veliki udar hladne vode na tržište koje se nadalo da bi moglo doći do smanjenja stope od 50 baznih bodova. Ta su očekivanja gotovo isparila.”

Novi podaci dolaze dok se ulagači bore sa sezonskim vjetrovima. Septembar je bio najgori mjesec za S&P 500 u posljednjih 10 godina, s prosječnim gubitkom većim od 1% tokom tog vremena. Indeks širokog tržišta također je u posljednje četiri godine zabilježio gubitak u septembru, prenosi SEEbiz.

Indeksom volatilnosti CBOE nakratko se trgovalo iznad 20 prije nego što se vratio na 18.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba