20+ godina
sa vama
globalna kripto berza

Robinhood preuzima Bitstamp za 200 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Američka online investicijska platforma Robinhood sklopila je ugovor o preuzimanju globalne kripto berze Bitstamp.

Posao je vrijedan oko 200 miliona dolara, a očekuje se da će biti završen u prvoj polovici 2025. godine. Bitstamp su osnovali Slovenci 2011. godine, a očekuje se da će 2018. ostvariti znatno veći prihod od prodaje.

Kako je Robinhood napisao na svojim stranicama, akvizicijom Bitstampa doći će do klijenata u EU, Velikoj Britaniji, SAD-u i Aziji, a posebno se vesele akviziciji institucionalnih klijenata.

Bitstamp ima urede u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Singapuru i SAD-u, a njegovi timovi sada će udružiti snage s Robinhoodovim, što će "poticati suradnju, inovacije i dijeljenje znanja diljem kontinenata".

„Korisnici Robinhooda i Bitstampa mogu očekivati istu razinu usluge, sigurnosti i pouzdanosti“, već su uvjerili Robinhood, piše SEEbiz.

Amerikanci procjenjuju da će konačna kupoprodajna cijena biti oko 200 miliona dolara, a očekuje se da će biti plaćena u gotovini. Posao sada moraju odobriti nadležni regulatori, a trebao bi biti dovršen u prvoj polovici 2025. godine.

Bitstamp su 2011. godine osnovali Nejc Kodrič i Damjan Merlak, koji su danas među najbogatijim Slovencima. 2018. prodali su ga belgijskom holdingu NXMH koji je u vlasništvu južnokorejske firme NXC. Kako danas piše internetski portal Siol, nema službenih informacija koliko su zaradili od prodaje, no neslužbeno se nagađa da je posao vrijedan 350 miliona eura.

Prema Siolu, Bitstamp i dalje većinu zaposlenika ima u Ljubljani, a prema njihovim neslužbenim informacijama za posao su doznali tek 20 minuta prije službene objave Robinhooda. Odluka ih je trebala iznenaditi jer se prije govorilo o dokapitalizaciji firme. Navodno su iznenađeni i niskom vrijednošću Bitstampa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba