20+ godina
sa vama
izuzev američkih dionica

Svjetska tržišta: Prekinut šest sedmica dug pozitivni niz

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Na svjetskim je tržištima prekinut šest sedmica dug pozitivni niz, a jedina su iznimka bila američke tehnološke dionice koje bilježe solidan rast.

Dow Jones i S&P 500 indeks prošle sedmice prekinuli pozitivni trend, dok je Nasdaq indeks, potpomognut daljnjim rastom cijena tehnoloških dionica, dosegnuo novu historijsku najvišu razinu.

Dow Jones prošle sedmice spustio se 2,7 posto, na 42.114 bodova, a S&P 500 za 0,95 posto, na 5.808 boda. Istodobno, Nasdaq indeks nastavio je uspon sedmu sedmicu zaredom, ojačavši 0,2 posto, na 18.518 bodova.

Američka su tržišta blizu rekordno visokih razina, ali kombinacija zarada, promijenjenih izgleda u vezi monetarne politike i nadolazećih predsjedničkih izbora stavlja daljnji rast na kušnju i izaziva volatilnost, navode analitičari.

Prinosi na 10-godišnje američke trezorske zapise protekli su tjedan dosegnuli nove najviše razine u zadnja tri mjeseca od 4,26 posto, jer investitori smanjuju svoja očekivanja oko Fedova daljnjeg tempa snižavanja kamatnih stopa s obzirom na snažne gospodarske pokazatelje i nadolazeće, vrlo neizvjesne američke predsjedničke izbore.

Sve je veća zabrinutost investitora i uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 5. novembra. Bivši republikanski predsjednik Donald Trump i demokratska potpredsjednica Kamala Harris gotovo su 'poravnati' u izbornim anketama u ključnim tzv. 'swing' saveznim državama, pa ulagače brine tijesni izborni rezultat, prenosi SEEbiz.

Zvijezda sedmice bila je dionica Tesle, koja je u četvrtak poskupjela gotovo 22 posto, najviše u zadnjih 10-ak godina, čime se povećala tržišna kapitalizacija te kompanije u samo jedan dan za više od 140 milijardi eura. Tesla je, naime, izvijestila o solidnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju te iznenadila tržišta s prognozom o rastu njezine prodaje iduće godine za 20 do 30 posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba