20+ godina
sa vama
Berza

Svjetske berze pale drugu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
kospii

Na svejtskim su berzama cijene dionica pale i prošloge sedmice, drugu zaredom, jer bi kamate u zemljama zapada mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmcie pao 2.1 posto, na 32.417 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2.5 posto, na 4.117 bodova, a Nasdaq indeks 2.6 posto, na 12.643 boda.

Oštar pad cijena dionica ponajviše je posljedica podataka o daljnjem stabilnom rastu američke privrede, čak i ubrzanju. Naime, prošle je sedmice objavljeno da je u trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1.2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0.5 posto.

U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, porastao je za 2.9 posto, nakon 2.4-postotnog povećanja u razdoblju od aprila do juna. To pokazuje da najveće svjetska privreda i dalje stabilno raste, pa i brže nego što se očekivalo.

To je dobra vijest, no to je podržalo strahovanja da bi kamate američke centralne banke mogle biti dodatno povećane i da bi se mogle na povišenim razinama zadržati duže nego što se očekivalo.

"Privredne  pokazatelje ulagači gledaju kroz leće agresivnog Feda. Dobri podaci dovode u pitanje tezu koja prevladava na tržištu - da će centralna banka iduće godine početi smanjivati kamate", kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

Podaci pokazuju i da inflacija u SAD-u popušta, no još je daleko od ciljane razine Feda od 2 posto. Najveće je pitanje, kažu analitičari, koliko će Fed biti agresivan u nastojanju da spusti inflaciju na tu razinu. Među najvećim su gubitnicama prošloge sedmice bile dionice nekih od najvećih tehnoloških kompanija, kao što su Meta Platforms i Alphabet.

Kvartalni rezultati tih divova u skladu su ili bolji od očekivanja analitičara, no ili su podbacili u nekom segmentu poslovanja ili su objavili slabije nego što se očekivalo procjene budućeg poslovanja, pa su njihove dionice bile pod pritiskom.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba