20+ godina
sa vama
azijska berza

Tržišta u Kini u punom oporavku

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Tržišta u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu oporavila su se u petak nakon što je druga najveća svjetska ekonomija zabilježila ekonomski rast bolji od očekivanog. Drugdje je većina azijsko-pacifičkih tržišta bila niža.

Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, malo iznad procjena ekonomista u Reutersovoj anketi, ali niže od 4,7% u prethodnom tromjesečju.

Stopa je bila na najnižoj razini od sredine prošle godine, što se još više udaljava od pekinškog cilja rasta od 5% godišnjeg rasta.

Podaci za mjesec septembar pokazali su da je maloprodaja premašila procjene za rast od 3,2% na godišnjoj razini, dok je kineska industrijska proizvodnja također rasla brže od očekivanja na 5,4%.

U međuvremenu, cijene kuća u Kini pale su 5,8% na godišnjoj razini u septembru, što je veći pad od 5,3% u augustu, prenosi SEEbiz.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini trgovao se za 0,7% dok su ulagači uzimali podatke. Hongkonški Hang Seng indeks porastao je 0,7% u burnom trgovanju.

Ukupna inflacija u Japanu za septembar iznosila je 2,5%, dok je temeljni CPI - koji isključuje cijene svježe hrane - porastao 2,4% na godišnjoj razini u usporedbi s procjenama Reutersa od 2,3%.

Japanski Nikkei 225 kretao se oko ravne linije, zadnje trgovanje 0,04% više, dok je široki Topix blago pao.

Južnokorejski blue-chip Kospi skliznuo je 0,7%, dok je mali kapital Kosdaq pao 1,9%.

Australski S&P/ASX 200 pao je za 0,9%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba