20+ godina
sa vama
američke dionice

Wall Street ima solidan rast na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Američke dionice skočile su u ponedjeljak nakon što su ulagači kupili pad nakon najgore sedmice na Wall Streetu u godini, kladeći se da će vjerovatno smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ovog mjeseca ojačati usporavanje ekonomije.

Tehnološke dionice, među najteže pogođenim dionicama prošle sedmice, imale su najbolje rezultate u ponedjeljak.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 439 bodova, ili oko 1,1%, nakon što je prošle sedmice izgubio više od 1200 bodova. Indeks S&P 500 dobio je oko 1% nakon što je u prošloj sedmici izgubio više od 4% što je njegova njagora sedmica od marta 2024. Bio je to prvi porast referentne vrijednosti u pet dana.

Nasdaq Composite skočio je 1% nakon svoje najgore sedmice u više od dvije godine, praćen skokom Nvidije od 3%. Div umjetne inteligencije izgubio je 14% prošle sedmice, prenosi SEEbiz.

Izvan tehnologije, trgovci na malo, banke i industrijske dionice također su se vratile jer ulagači vjeruju da bi smanjenje stope dalo poticaj potrošačima koji zaostaju. JPMorgan Chase, Costco, Amazon i Boeing bili su među dobitnicima u ponedjeljak.

“Mislim da ovdje imate mali kratkoročni skok - bili smo malo preprodani prošle sedmice. Međutim, tržišta su vrlo usredotočena na to kakva će ekonomija biti sada, a ne na to što će učiniti inflacija i što će učiniti ekonomiju,” rekao je Sarat Sethi, izvršni partner u DCLA. "Kada se neizvjesnost počne povećavati ... prvo što trebate učiniti je uzeti nešto novca, pogotovo jer ste imali tako dobre rezultate ove godine."

Ulagači čekaju dva ključna izvještaja o inflaciji koja bi mogla dodatno informirati Fedovu odluku o stopama 18. septmbra. Izvještaji o potrošačkim i proizvođačkim cijenama za august predviđena su za objavu u srijedu, odnosno četvrtak ujutro. Trgovci to smatraju sigurnim da će Fed smanjiti za najmanje četvrtinu boda.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba