20+ godina
sa vama
bliskoistočne napetosti

Wall Street: Indeksi pali zbog skuplje nafte

Autor: Biznis.ba
Foto: Wall Street/Arhiv
S&P 500 pao je u četvrtak jer su zabrinutosti oko napetosti na Bliskom istoku nastavile zabrinjavati ulagače uoči septembarskog izvještaja o platama.

Široki indeks pao je za 0,4%, kao i Nasdaq Composite. Dow Jones Industrial Average pao je 285 bodova ili 0,7%.

Dionice malih kapitalizacija također su imale problema, s Russell 2000 padom od 0,8%.

Trgovanje u oktobru počelo je teško jer eskalacija napetosti na Bliskom istoku smanjuje entuzijazam ulagača. Nakon što su dionice pale u utorak s Iranom koji je lansirao raketni napad na Izrael, ulagači se sada pripremaju za daljnju neizvjesnost jer Izrael započinje kopnenu operaciju u Libanonu.

Futuresi američke sirove nafte porasli su za više od 5%, dovodeći svoj napredak od tjedna do danas na više od 8% jer su rastući strahovi vezani za Bliski istok stvarali pritisak na rast. Energetske dionice su porasle u tandemu, pri čemu je sektor S&P 500 porastao za oko 5,6% u sedmicu. To je stavilo sektor na ritam njegova najbolja sedmica u više od godinu dana.

Ali energija je bila jedina svijetla tačka na inače sumornom tržištu u četvrtak. Preko 80 posto sastavnica S&P 500 trgovalo se niže, dok su samo dvije od 30 dionica u Dow indeksu imale rast.

S potezima od četvrtka, tri glavna indeksa prate gubitke ove sedmice. To označava preokret nakon snažna tri tromjesečja, pri čemu je Bespoke Investment Group utvrdio da je 2024. imala najveći dobitak u prvih devet mjeseci godine od 1997. godine.

"Do sada imamo fantastičnu godinu za sobom", rekao je Mike Dickson, voditelj istraživanja i kvantitativnih strategija u Horizon Investmentsu. Ali, "definitivno ima nekih prevjesa.", prenosi SEEbiz.

Sedmični zahtjevi za pomoć nezaposlenima bili su nešto veći nego što su predviđali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones, prema podacima objavljenim u četvrtak. To nudi naznake o zdravlju tržišta rada dok se trgovci pripremaju za pomno praćeni izvještaj o platama za septembar koje se očekuje u petak ujutro.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba