20+ godina
sa vama
Berza

Wall Street: Nasdaq jedini u plusu

Autor: Biznis.ba
Foto: Wall Street
S&P 500 i Dow Jones Industrial Average završili su utorak neznatno niže, dok su se ulagači borili sa stalnom zabrinutošću oko porasta kamatnih stopa i pregledavali najnovija ovosedmične izvještaje o zaradi.

S&P 500 završio je sesiju niže za 0,05%, zatvorivši na 5851,20. Bio je to prvi uzastopni gubitak indeksa širokog tržišta od početka septembra. Dow s 30 dionica pao je za 6,71 bod, ili 0,02%, završivši na 42.924,89 i bilježeći drugi uzastopni dan s gubitkom. Nasdaq Composite nadmašio je s dobitkom od 0,18% na 18.573,13.

Prinos američkih 10-godišnjih državnih zapisa ranije se popeo iznad 4,2% po prvi put u otprilike tri mjeseca prije nego što se lagano povukao s te razine. Oprezni komentari dužnosnika Federalnih rezervi o putu smanjenja kamatnih stopa potaknuli su prinose na više.

Prinosi su zapravo porasli od smanjenja Fed-a za pola boda prije mjesec dana. Dio tog poteza može se pripisati poboljšanju ekonomskih podataka, ali dio tog povećanja je zbog pesimizma da Fed neće biti tako agresivan s napredovanjem smanjenja stopa. Trgovci vide 91% šanse za smanjenje od četvrtine boda na sljedećem sastanku Fed-a koji završava 7. novembra, prema CME-jevom alatu FedWatch temeljenom na fjučersnom trgovanju fondovima FED-a.

Dionice kućanstva pale su zbog stalne zabrinutosti da će stope biti više za duže, a Lennar i D.R. Horton svaki gubi više od 3%.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba